Derfor regner DR forkert…

abacus.jpg

Jeg har fundet årsagen til, hvorfor at Danmarks Radio atter har fejlbudgetteret det store nybyggeri i Ørestaden (hvor der nu mangler yderligere 600 millioner kroner mere således, at den samlede overskridelse nu er på en milliard kroner). Det viser sig nemlig, at den nu fratrådte økonomidirektør anvendte et gammeldags abacus regnebræt (se billedet ovenfor) til at beregne budgetterne med. Hvis man bruger den slags forhistoriske regneværktøjer, kan det selvsagt være svært at styre økonomien bag et projekt til ca. fire milliarder kroner.

Nej, spøg til side og over til alvoren bag mit indlæg. Jeg synes, at det er chokerende, at vi alt for ofte oplever store budgetoverskridelser på offentlige byggerier. Det kan ikke passe, at bare fordi, at det er et offentligt byggeri, at man så ikke i større grad tilsikrer, at budgetterne bag et givent byggeri bliver kontrolleret og søges overholdt bedst muligt. I det konkrete tilfælde, tror jeg ganske enkelt ikke, at DR’s bestyrelse har en tilpas professionel tilgang til denne vigtige kontrolopgave. Og det skylder man altså alle os skatteborgere og licensbetalere – for det er vores bidrag, der er med til at betale for DR’s store nybyggeri.

Comments

 1. Jeg har ikke tjekket tallene men jeg tror at samtlige store offentlige anlægsprojekter er blevet overskredet ‘big time’ gennem tiderne. Der er som om at alle er klar over, at der ikke kan stemmes for projekterne hvis man kender deres faktiske slut-værdi.

  Tag f.eks. Storebælsbroen, som vistnok kostede 16 mia. ved folketingets vedtagelse af projektet og endte med at koste ca. 21,4 mia.

  Altså praktiseres princippet om “at tilgivelse er lettere end at bede om lov”.

 2. Thomas Just Rasmussen says:

  Jeg vil samtidig tilføje yderligere en forklaring på årsagen til at offentlige investeringsprojekter og budgetter ofte overskrides. Det er min klare opfattelse, at den primære årsag er, at folk i det offentlige system, i Danmark, er vandt til at de bare får tilført flere penge.

  Det er jo også ganske simpelt: Der skal bare indkræves mere i skat, licens etc. så kommer pengene jo. Så udover tilgivelses princippet, handler det også om en holdning til at en overskridelse jo bare skal deles ud. Skatteyderne (eller licensbetalerne) er jo uden indflydelse, vi kan ikke vælge fra!

  Det bliver først rigtig skræmmende når man kommer ned gennem systemet til de folkevalgte i kommunerne, som ud fra samme principper og med fokus skarpt rettet mod stemmerne til næste valg bruger vores penge.

  Det er, for mig, svært at forstå kommunernes aktuelle debat om budgetter i forbindelse med storkommunerne. Hvornår har man sidst set en fusion i det private erhvervsliv, som krævede flere penge efter en fusion? Det er jo netop hvad kommunerne lige nu prøver at argumentere for. Jeg er overbevist om, at forklaringen er enkel: Det handler om stemmer, og så handler det om, at det ikke at penge de skal gøre noget for at tjene… nej, pengene kommer jo af sig selv, ved at øge skattetrykket.

 3. Det er rigtig godt set med sammenlægningerne af kommuner og amter, Thomas. I den offentlige diskussion omkring virker som om, at det er totalt tabu at tale om fusionssynergier og besparelser, som jo normaltvis er en af ideerne ved at fusionere.

  Slutresultatet er, at de nye kommuner og regioner samlet set ikke bliver mere effektive, for man fastholder de samme ressourcer og antal hoveder, men omfordeler blot arbejdsmængden og opgaverne.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s