Status før lukketid…

valderrama2.jpg

Så mangler der kun at blive afviklet Volvo Masters i denne uge på vel nok Europas flotteste golfbane, Club de Golf Valderrama i Spanien, før at sæsonen på European Tour lukker og slukker for i år.

I den sammenhæng tænkte jeg, at det ville være passende, her umiddelbart før “lukketid”, at gøre status over, hvad en meget spændende 2006-sæson har budt på af resultater for de danske golfspillere på Europa Tour’en og samtidigt komme med et bud på, hvad 2007-sæsonen kan byde på.

European Tour Order of Merit (24.10.2006)

Verdensranglisten (24.10.2006)

  • 34. plads: Thomas Bjørn
  • 96. plads: Anders Hansen
  • 146. plads: Søren Hansen
  • 152. plads: Søren Kjeldsen

Thomas Bjørn

En pose blandede bolcher i 2006

tbjoern41.jpg

Thomas Bjørn vil desværre nok blive husket mere for hans vredesudbrud mod Ian Woosnam i forbindelse med Wild Card-udtagelsen til Ryder Cup, end for Thomas’ golfmæssige resultater i 2006-sæsonen. Selv om at jeg et langt stykke af vejen godt kan forstå hans frustrationer over måden, som Ian Woosnam tacklede udtagelsen på, skal jeg nu ikke koge yderligere suppe på det emne, men derimod koncentrere mig om Thomas’ resultater i år.

Der er nok ingen tvivl om, at Thomas selv vil betegne hans 2006-sæson en pose blandede bolcher med fire missede cuts, fire top-25 placeringer, seks top-10 placeringer og allervigtigst for 2006-sæsonen: Thomas’ sejr i Nissan Irish Open. På trods af “de blandede bolcher” synes jeg imidlertid, at Thomas har udvist god fightervilje i løbet af året.

Thomas har spillet 25 turneringer på Europa Tour’en i år og han når op 26 turneringer, når han spiller med i denne uges Volvo Masters. Samlet set har Thomas tjent 1.159.404 euros eller lidt over 8,6 millioner kroner i præmiepenge i år, hvilket giver en 13. plads på Europa Tour’ens pengeliste. Der er næppe tvivl om, at Thomas helst så, at han sluttede i top-10 i år, hvilket også er muligt, hvis han enten vinder Volvo Masters eller får en anden eller tredje plads (lidt afhængig af, hvordan de nærmeste konkurrenter slutter i denne uge).

2006-sæsonen bød også på en genoptagelse af trænersamarbejdet med Leif Nyholm og det virker som om, at de to virkelig får arbejdet positivt og konstruktivt med Thomas’ spil. Faktisk tror jeg, at genoptagelsen af dette trænersamarbejde kan være medvirkende til, at Thomas for alvor kommer tilbage i vindercirklen i 2007-sæsonen. Så på trods af de forholdsvis blandede resultater, er der ingen tvivl om, at Thomas er på vej tilbage til tidligere tiders storform.

Så alt i alt er Thomas Bjørn fortsat Danmarks suverænt bedste golfspiller med ni sejre indtil nu på European Tour’en. Han mangler fortsat at prøve at vinde en Major og han har såmænd også været tæt på et par gange eller tre. Personligt er jeg sikker på, at vi pludselig står med Thomas Bjørn på sejrspodiet som den første golfspiller i Danmark, som vinder en Major-turnering – selvfølgelig allerhelst i form af, at han vinder The British Open :o)

Anders Hansen

Gode takter og gode placeringer

andershansen1.jpg

Anders Hansen har vist rigtig gode takter i 2006 med syv top-10 placeringer ud af 22 spillede turneringer, hvilket viser, at hans golfmæssige momentum så bestemt er tilstede.

Rigtig mange danske golftilhængere vil utvivlsomt huske tilbage på Anders’ fantastiske indsats under Dubai Desert Classic i februar måned, hvor han endte på en delt fjerde plads, efter at have været ude i førerbold med Retief Goosen og selveste Tiger Woods!

Det var fantastisk at opleve, hvordan Anders bare holdt fast i sit solide spil på trods af den enorme opmærksomhed og ikke mindst mentale pres, der altid følger med, når man spiller sammen med Tiger. Faktisk ville en bare to slag bedre score fra Anders’ side, have tvunget Tiger ud i et omspil og det var jo set før, at en netop dansk golfspiller spiser tigre til aftensmad i Dubais ørken :o)

I år har Anders spillet 22 turneringer på Europa Tour’en inden han deltager i Volvo Masters – dermed når han op i alt 23 turneringer i 2006-sæsonen. Samlet set har Anders tjent 679.507 euros eller lidt over fem millioner kroner, hvilket rækker til en 32. plads på Order of Merit. Med mindre at Anders vinder Volvo Masters, er der således et godt stykke op til hans rekordår, 2002, hvor Anders som bekendt vandt Volvo PGA Championship og endte må en 16. plads med over en million euro i pengepræmier.

2006 var også året, hvor Anders Hansen fik ny caddie i form af Thomas Søby, der er den eneste professionelle danske caddie på Europa Tour’en. Det virker som at de to spiller rigtig godt sammen og at Thomas virkelig knokler solidt for at være en god støtte og sparringspartner for Anders. Jeg krydser fingre for, at Thomas kan holde fast i dette job, da en fast bag selvfølgelig også vil betyde en mere stabil udvikling af ham som professionel caddie.

Alt i alt virker det som om, at Anders Hansen er godt på vej tilbage til en bedre og mere stabil form, hvorfor at jeg allerede nu spår, at han kan rykke 5-10 pladser op på pengelisten i løbet af 2007-sæsonen.

PS: Jeg vil gerne her give ros til Anders Hansen for den løbende ajourføring af hans hjemmeside. I modsætning til de andre danske pro’er, så kan man følge rigtig godt med i Anders’ golfmæssige udvikling, som følge af, at han tager besværet med at opdatere sin hjemmeside på jævnlig basis – nogle gange virker det endda næsten som, at Anders bruger hjemmesiden som en slags dagbog. Så Thomas Bjørn og to gange Søren kunne godt lære lidt af Anders på denne front :o)

Søren Hansen

Lige ved og næsten…

sorenhansen3.jpg

Søren Hansen var virkelig tæt på vinde hele to gange på Europa Tour’en i år (og da Volvo Masters endnu ikke er spillet i skrivende stund, får han chancen endnu engang). Første gang var i forbindelse med BA-CA Golf Open turneringen i Østrig, hvor Søren desværre måtte tage til takke med en anden plads (og en “trøstepræmie” på lidt over en million kroner). Efterfølgende fik han en delt anden plads i forbindelse med Johnnie Walker Championship turneringen i Skotland.

Søren vil derfor nok betegne sin 2006-sæson som værende “lige før og næsten” med en masse gode takter og alligevel en lidt svingende form. En af de ting, som Søren Hansen helt sikkert skal få bedre styr på, er hans finalerunder lørdag og søndag, hvor Søren har en tendens til at gå lidt ned og lave højere score.

Måske skulle han overveje, at fokusere lidt mere på den mentale side af spillet, for Søren kan godt finde ud af, at spille suveræn golf i de første to dage af en turnering, hvorimod at det lidt for ofte kniber i forbindelse med weekendens finalerunder. Kan han få styr på det, vil vejen også være banet for flere topresultater og i den sidste ende også flere sejre.

26 turneringer på Europa Tour’en er det blevet til indtil videre for Sørens vedkommende i 2006. Da han deltager i Volvo Masters i denne uge, når turneringsantallet op på i alt 27 i denne sæson. Præmiepengemæssigt har Søren tjent 667.806 euros eller lidt under fem millioner kroner, hvilket rækker til en 34. plads på pengelisten eller to placeringer fra Anders Hansen.

Rent faktisk er Søren nu engang ikke så langt væk fra rekordåret 2002, hvor han vandt Murphy’s Irish Open og nåede næsten en million euros i pengepræmier. Lige nu mangler Søren “kun” lidt over 250.000 euros og dermed en tredjeplads i Volvo Masters for at komme på niveau med indtjeningen i 2002. Og med en første eller anden plads, vil Søren rent faktisk slå det tidligere rekordår med indtil flere hundredetusinder euros :o)

Søren Kjeldsen

Solidt spil igennem hele sæsonen

sorenkjeldsen31.jpg

Søren Kjeldsen har haft en rigtig god og solid 2006-sæson og samarbejdet med mentaltræneren, Arne Nilsson, har virkelig båret frugt og skabt resultater. Alene de sidste tre turneringer, som Søren har deltaget i, har alle resulteret i top-10 placeringer. Søren Kjeldsen har da også selv udtalt, at han føler, at han er i sit livs form. Hvis Søren slutter indenfor top-8 i Volvo Masters, vil han faktisk være i stand til at overgå det tidligere rekordår, 2003, hvor Søren vandt The Diageo Championship i Skotland.

2006 blev også året, hvor Søren for første gang nogensinde gik en turneringsrunde i 63 slag, hvilket skete i forbindelse med Maybank Malaysian Open i februar. Søren endte ganske vist på en 37. plads, men selv med en enkelt runde i 63 slag, viste han, at han har finessen og formen til at gå meget lave runder under stort pres.

Og netop, når det gælder det om, at holde hovedet koldt og fokusere positivt på spillet, så vil Søren Kjeldsen utvivlsomt fortsætte med at kunne drage fordel af samarbejdet med Arne Nilsson. Det virker som om, at Søren i det hele taget er kommet meget mere i balance med sig selv og at det med al tydelighed også gavner hans golfspil. Samtidigt er Søren en af de mest systematiske spillere på tour’en og han er derfor utrolig bevidst om de mange andre sider af spillet, der løbende skal arbejdes med.

Søren er “topscorer” blandt de dansk pro’er, når det gælder antallet af turneringer: 28 turneringer på Europa Tour’en er det blevet til inden Volvo Masters, som han også deltager i. Hvad angår pengelisten, så ligger Søren Kjeldsen på en 35. plads med 640.502 euros eller ca. 4,8 millioner kroner – dermed ligger han lige i hælene på Søren Hansen.

Hvis Søren Kjeldsen fortsætter i samme stil i den kommende tid, er der næppe tvivl om, at han meget snart vil overhale Søren Hansen og måske endda udfordrer Anders Hansens rolle som Danmarks anden bedste golfspiller.

Afrunding: Atter fem danskere på tour’en

Jeg vil slutte med at nævne, at 2007-sæsonen af European Tour’en atter har fem danske spillere “ombord”. Det sker efter, at Mads Vibe-Hastrup, via en 19. plads på Challenge Tour’ens pengeliste, er tilbage på European Tour’en efter at have spillet et års tid på Challenge Touren. Dermed skulle vi gerne øge chancen for at se endnu flere danske topresultater næste år – jeg krydser i hvert fald fingre for, at alle fem danskere får en forrygende sæson næste år!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s