Beskat friværdierne istedet

villy_soevndal.jpg

Opdateret med underskriftsindsamling: Socialistisk Folkepartis formand, Villy Søvndal, har fremsat en række forslag i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Forslagene skal primært finansieres ved at stramme op på en række afgifter og ikke mindst droppe det nuværende skattestop.

Selvom at jeg – som det liberalt orienterede menneske jeg er – er uenig med SF på mange fronter, synes jeg alligevel, at Villy Søvndal er en meget sympatisk og respektabel politiker, som er dygtig til at argumentere for hans holdninger. Den generelle tone i dansk politik ville blive langt mere konstruktiv, hvis bare halvdelen af vores politikere ville tage ved lære af Villys måde at argumentere på. Når det så er sagt, er jeg slet ikke enig i hans forslag om, at skattetrykket lige skal have et par takker mere – det holder altså ikke, Villy.

Rent faktisk synes jeg, at nogle af SF’s forslag er ganske fornuftige og bør gennemføres. Blandt andet giver det mening, at tænke i omstrukturering af AF i forhold til større fokus på uddannelse kontra aktivering samt tilbud om sundhedstjek til de 40-50 årige (selvom at det ikke gælder mig selv endnu :o).

Jeg er bare lodret uenig i finansieringen. Det hjælper ikke noget, at vi bare bliver ved med at skrue op på det i forvejen meget høje skattepres på arbejde og at man så efterfølgende skal betale yderligere skatter i form af høj moms og utallige afgifter m.m.

Tid til at tænke anderledes

I stedet for at tænke traditionel finansiering af finansloven, vil jeg prøve at prikke en meget følsom diskussion, nemlig om det ikke snart var på tide, at kigge på en eller anden form for beskatning af de mange milliarder, der er opstået i friværdi over de seneste år.

solgt.jpg

Jeg synes ikke, at der er nogen rimelig sammenhæng mellem, at man bliver brandbeskattet ved at passe et arbejde og yde en indsats, hvorimod at de milliardgevinster, der er løbet ned i de private danske husejeres lommer i de seneste år i forbindelse med salg af fast ejendom, ikke bliver beskattet med én eneste krone!

Og inden nogen begynder at sige til mig: “Ja, ja, Leif, det er også bare fordi at du ikke selv er husejer”, så vil jeg sige, at jeg har såmænd selv været husejer og oplevet mekanismer ved dette. Det får mig imidlertid ikke til at ændre mening om, at jeg stadig synes, at man skal sænke beskatningen af de indkomster, som fremkommer ved det, som de fleste af landets borgere gør næsten hver eneste dag, nemlig går på arbejde for at tjene til hverdagens fornødenheder.

Og hvis vi kan gennemføre en sænkning i beskatningen af almindelige (aktivt opnåede) lønindkomster, ved at kigge på en eller anden beskatning af de passive milliardgevinster, der opstår, når man sælger sin bolig, synes jeg bestemt at folketingets partier skal se at komme i gang med at kigge på det. Jo før, de gør det, desto hurtigere kan vi gøre det mere interessant at have et job, gøre en forskel i hverdagen og bidrage aktivt til en fastholdelse af det danske velfærdssamfund.

Og jeg er såmænd sikker på, at boligejerne stadigvæk vil opnå særdeles pæne gevinster på trods af en eller anden beskatning af den opnåede gevinst i forbindelse med et salg af fast ejendom.

Underskriftsindsamling

I håbet om vi kan råbe politikerne op i forhold til emnet, har jeg startet en underskriftsindsamling. Jeg ved godt, at nok lidt naivt af mig at tro, at der kommer tilpas mange underskrifter til, at der virkelig kan rykke. Omvendt, hvis man ikke prøver, så sker der jo aldrig noget.

Klik her for at komme til underskriftsindsamlingen. Det tager kun sekunder at afgive din underskrift – du skal nemlig blot oplyse din navn, i hvilken by du bor samt din e-mail adresse (e-mail adressen vises på listen eller overfor andre).

Trackbacks

  1. […] selv om det betyder, at der så må kigges på en fjernelse af rentefradraget eller beskatning af friværdier i forbindelse med realisering af gevinster på salg af fast […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: