Godt initiativ, Kristian Jensen

kristian_jensen.jpg

Skatteminister Kristian Jensen har i går præsenteret et forslag til en række nye skatteregler, der primært har til formål, at begrænse udenlandske kapitalfondes muligheder for, at fradrage renter som følge af gældsættelse af opkøbte virksomheder. Samtidigt hæves den høje sats for aktiebeskatning fra 43 procent til 47,5 procent.

Til gengæld sænkes selskabsskatten fra 28 procent til 22 procent. Endelig sættes der også en stopper for, at kapitalfonde kan tilbyde direktører store millionbonusser i.f.m. overtagelsestilbud således, at der ikke opstår tvivl om direktionens loyalitet.

Fokus på de reelle værdier

Jeg synes, at initiativet generelt set fortjener stor ros, fordi at det – efter min mening – er med til at gøre det tydeligt, at udenlandske kapitalfonde fremover kun skal opkøbe danske virksomheder, hvis den pågældende virksomhed i sig selv er en sund forretning at overtage og ikke ud fra, at det er eller kan blive en god forretning ud fra skattespekulation.

Altså må en udenlandsk kapitalfond gerne opkøbe en dansk virksomhed og for den sags skyld også gerne øge gældsætningen, hvis der er behov for det. Men ved at begrænse rentefradragsmulighederne i denne sammenhæng, skal kapitalfondene fokusere på den opkøbte virksomheds reelle og faktiske markedsmuligheder for at skabe værdi og indtjening til sine nye ejere. Det tror jeg også vil tilsikre, at de overtagne virksomheder vil blive drevet videre i større overensstemmelse med eksisterende værdier i forhold til ledelse og medarbejdere.

Jeg synes, at der er en sund moral bag Kristian Jensens lovforslag: Det ikke skal være de skattemæssige fordele, som gør, at man køber en dansk virksomhed. Det skal være fordi, at virksomheden i sig selv er en god forretning, som kan drives videre og udvikles på markedsmæssige præmisser.

Fuld loyalitet overfor aktionærerne

Et andet element i lovforslaget er, at det fremover bliver forbudt for kapitalfonde, at tilbyde direktørerne store millionbonusser i overtagelsesperioden for at blive i virksomheden. Det sker blandt andet efter, at kapitalfonde gav TDC’s nu tidligere administrerende direktør, Henning Dyremose, hele 75 millioner kroner for at blive efter overtagelsen.

Formålet med det nye lovforslag er er at tilsikre, at ledelsen forbliver loyal overfor de nuværende aktionærer og at direktionen udelukkende tænker på aktionærernes interesser og ikke på, at der ligger millioner af kroner og venter, hvis ledelsen tilsikrer en smidig overtagelse. Direktørerne skal udelukkende bruge deres tid og ressourcer på, at de nuværende aktionærer opnår den bedst mulige pris for virksomheden.

Jeg har faktisk selv oplevet, hvad der sker, når en virksomhed står foran at blive overtaget. I mit tilfælde var det dog ikke en kapitalfond, der stod for at skulle overtage virksomheden, men derimod en konkurrent. Jeg blev heldigvis aldrig konfronteret med et løfte om en “stay-on” bonus fra den virksomhed, der ønskede at overtage os. Alligevel stod det helt klart for mig, at jeg som administrerende direktør for virksomheden, udelukkende skulle medvirke til, at sikre de bedst mulige betingelser for den daværende ejer. Om der så overhovedet var et job til mig efter, at vi var blevet overtaget, måtte komme i anden række (det viste sig nu, at det var der heldigvis).

Men tilbage til selve lovforslaget. Jeg synes, at det er med at udviske en meget stor del af den tvivl, der har kunne opstå omkring ledelsens loyalitet mod de nuværende aktionærer. Ledelsens skal ikke fristes af millionbonusser, men udelukkende fastholde loyaliteten mod aktionærer således, at der ikke er tvivl om, på hvilken side af hegnet ledelsen skal stå i under forhandlingerne.

Trackbacks

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: