Skammeligt, at vi stikker af…

irakkrigen.jpg

Som du måske har hørt, trækker regeringen de 400 danske soldater ud af i Irak til august. Jeg kan simpelthen ikke lade være med at skamme mig over, at være dansker i denne sammenhæng, for jeg synes ganske enkelt, at vi lader den irakiske befolkning i stikken.

Jeg har hele tiden været modstander af, at USA og deres allierede (herunder også Danmark) gik i krig med Irak på basis af urigtige oplysninger om, at Saddam Hussein skulle have masseødelæggelsesvåben. Dengang var det tydeligt, at man skulle have en undskyldning for at invadere Irak og forsøge på, at få afsat Saddam Hussein.

Men når vi nu engang har invaderet Irak sammen med USA og en række andre lande, så har vi også en forpligtelse til, at gøre arbejdet færdigt. Irak er stadig et land, der ligger i noget, der minder om en borgerkrigslignende tilstand med en massiv mængde vold og død i hverdagen. Sikkerheden er ikke i nærheden af, at være på et acceptabelt niveau og jeg har svært ved at se, at det skulle blive bedre i løbet af bare seks måneder. Hvis man ser på udviklingen i Irak over de seneste seks måneder, er der ikke ligefrem blevet færre selvmordsangreb, lige som at den sekteriske vold buldrer løs.

Jeg synes derfor, at det er skammeligt, at vi bare stikker af nu og lader irakerne blive tilbage med de problemer, som vi, USA og de andre allierede har været med til at skabe, ved at invadere landet uden at tage 100 % ansvar for at sikre stabiliteten og sikkerheden i landet. Og ja, det kan i værste fald medføre flere faldne danske soldater, men det er altså en del af prisen for at gå i krig og invadere et andet land. Jeg ønsker på ingen måde, at der skal dø flere danske soldater, men vi skylder det irakiske folk, at vi tør tage den risiko som en del af arbejdet med at skabe fred i Irak.

irakkrigen2.jpg

Hvad der gør det hele endnu mere usmageligt, er at tilbagetrækningen tydeligvis skyldes indenrigspolitiske hensyn. Personligt synes jeg, at statsminister Anders Fogh Rasmussen prøver på at tækkes oppositionen og samtidigt tage en populistisk beslutning og således forsøge på, at tilfredsstille en befolkning, der går mere op i, hvor i friværdi og nyt køkken, end at være med til at tage ansvar for at skabe fred og demokrati i Irak. Af samme årsag kan det derfor ikke undre, at et flertal af danskerne ønsker, at få vores soldater hjem her og nu – for dermed slipper vi selvfølgelig for yderligere danske tab. At det så sandsynligvis vil koste yderligere tusindvis af irakeres liv, er åbenbart lige meget.

Efter min mening burde politikerne holde fast i de tidligere udmeldinger om, at de danske soldater skulle blive til arbejdet er gjort færdig – også selv om det er en upopulær beslutning. De ansvarlige politikere, der har været med til at sende soldaterne til Irak, må stå ved deres beslutninger og ikke stikke af, når det er op ad bakke og bliver upopulært.

Selvfølgelig skal vi have vores soldater hjem på et tidspunkt, men det skal efter min mening være, når sikkerhedstilstanden i landet er på et langt mere acceptabelt niveau og der ikke længere findes daglige selvmordsangreb og den massive voldsbølge, der går igennem landet, er blevet stoppet.

Comments

  1. ja det er da ubegribbeligt,at efter 4 år’s vold og mayhem,(imod det Iraquske folk) med ingen ende i sigte,er det sørgeligt at “gå hjem før tiden”,den/de personer der tager over magten i Iraq,efter vi forlader landet,vil blive en mere grufuld/primitiv tyran, end saddam hussien, det er hvad folket på gaden siger,(hvor jeg bor)

  2. Sørgeligt, som det er, desværre, flere, og jeg mener, mange uskyldige mennesker (irakere) dræbes hver dag, hvorfor??? Der må da være en anden måde vi kan eksistere på uden al den vold og had!! Leif, do you have an opinion?

  3. Desværre viser historien, at mennesket – under de forkerte omstændigheder – har en meget destruktiv natur.

    Jeg ville også ønske, at vi generelt set kunne sameksistere i en fredelig verden uden vold og krig. Vi mennesker behøver på ingen måde, at være venner med alle, men kunne vi i det mindste undgå vold, ville vi være nået langt.

    Men som sagt viser historien desværre, at sådanne tanker er totalt naive og urealistiske.

    /Leif

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: