Helt uacceptabelt!

hjemloes.jpg

Projekt UDENFOR, der er en selvejende organisation, som kombinerer gadeplansarbejde blandt hjemløse med undervisning og forskning i hjemløshed og udstødelse, har for nyligt talt med 50 hjemløse omkring vold i hverdagen. Heraf havde halvdelen af de hjemløse været udsat for vold og 16 af de 50 adspurgte var endda var blevet overfaldet, medens at de sov på gaden. Mange hjemløse var endvidere blevet ydmyget af folk, der spyttede og tissede på de hjemløse.

Denne usmagelige og helt uacceptable blanding af tilfældig vold og ydmygelse, foretages ofte af grupper af unge mænd om natten i forbindelse med afslutningen på en druktur. De hjemløse opfattes som nemme ofre, der har svært eller umuligt ved at forsvare sig mod overfald, samtidigt med at overfaldsmændene betragter det som noget nær risikofrit, at overfalde en hjemløs, fordi vedkommende sjældent tør anmelde et overfald til politiet.

Det var desværre ikke fordi denne “undersøgelse” kommer som den store overraskelse for mig, men jeg kan alligevel ikke lade være med at være totalt forarget. Udover, at enhver form for vold er uacceptabelt, synes jeg ganske enkelt, at det er så lavt, at nogen kan finde på, at slå, sparke, spytte eller urinere på en hjemløs. I forvejen befinder hjemløse sig på samfundets absolut laveste trin og er allerede fornedret og forarmet i et omfang, som almindelige mennesker ofte har svært ved at forestille sig.

I forbindelse med Projekt UDENFOR’s gadeplansarbejde (som blandt andet involverer næsten daglig udbringning af mad og drikke, soveposer og i nogle tilfælde også medicin til hovedstadens hjemløse), har jeg fået lov til at hjælpe til et par gange med dette arbejde. Det skete, da jeg fik lov til at assistere en af Projekt UDENFOR’s frivillige med at bringe mad ud til de hjemløse. Udover, at det i det hele taget var en fantastisk oplevelse at få lov til at hjælpe nogen, der har brug for noget så basalt som mad (hvad man jo kan undre sig over i et rigt samfund som Danmark), var det utrolig lærerigt at komme tæt på en del af vores samfund, som man normalvis ikke har noget med at gøre.

hjemloes31.jpg

I den sammenhæng fik jeg observeret flere ting, blandt andet, at der er lige så mange forskellige typer blandt de hjemløse, som der er hos os “normale” mennesker. Ikke, at det nødvendigvis var en overraskelse som sådan, men et eller andet sted var det interessant at se, hjemløse rent faktisk ikke er så stereotype som de fleste mennesker måske gør dem til. En anden og mere interessant observation i forhold til det primære emne i dette indlæg, var at de hjemløse i bund og grund er fredelige mennesker, der på ingen måde ønsker at provokere eller slås.

De voldelige typer, som overfalder hjemløse, kan derfor ikke undskylde sig med, at de har følt sig truet af hjemløse, for der findes næppe mere harmløse mennesker på gaden end de hjemløse. Generelt set er hjemløse kendetegnet ved at være forholdsvis sky mennesker, der primært holder sig for sig selv og egentlig undgår alt for megen kontakt til offentligheden, med mindre, at den hjemløse har behov for at tigge. Jeg har i hvert fald hverken som almindelig borger eller i forbindelse med min begrænsede hjælp i Projekt UDENFOR-sammenhæng, nogensinde følt mig truet af hjemløse – tværtimod!

Selv om at det sikkert er ret naivt, håber jeg et eller andet sted, at de voldsmænd, der har begået disse uhyrligheder mod hjemløse, også læser pressens artikler om emnet og indser, hvor lavtstående og uacceptabelt de har opført sig overfor andre mennesker (for hjemløse er mennesker, lige som du og jeg). Jeg håber også, at disse voldsmænd indser, at de i stedet for at slå på en hjemløs, i stedet burde give en hjælpende hånd, eksempelvis ved at give en tyver eller to til ham eller hende og således gøre en forskel.

Samme forskel kan du for øvrigt gøre næste gang, at du møder en hjemløs, der beder om lidt småpenge i S-toget eller forsøger på at sælge dig hjemløsebladet, Hus Forbi, når du er på Hovedbanegården eller Strøget. En tyver betyder forhåbentlig ingenting for dig, men betyder rigtig meget for en hjemløs. Så husk nu, at gøre en forskel, når du nu engang rent faktisk kan gøre det!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: