Hvor er den faglige stolthed?

koed.jpg

Under dække af, at være kødsælgere, har journalister fra B.T. forsøgt at sælge op til tre år gammelt (og dermed forlængst udløbet) kød til 33 restauranter i Storkøbenhavn. Desværre viste det sig, at moralen og etikken lå på et meget lille sted for ni af restauratørerne, der uden at tøve bestilte mere end et halvt ton gammelt kød tilsammen. Yderligere ni restauratører bad om prøver på kødet, hvor imod kun seks takkede klart nej.

Dermed var det kun ca. 20 % af de adspurgte restauratører som havde fuldstændig styr på moralen, når det gælder gammelt kød. Udover at B.T.’s undersøgelse i det hele taget er chokerende, håber jeg ikke, at de 20 % er udtryk for et landsgennemsnit, for så bliver der i hvert fald længere mellem restaurationsbesøgene for mit vedkommende!

Hvad i alverden er der blevet af den faglige stolthed og respekten for gode råvarer? Det er jo ikke fordi jeg forventer, at alle restauratører kun skal anvende Kobe-kød til en tusse kiloet på pizzaen eller til pariserbøffen, men jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor så mange restauratører går på akkord med råvarekvaliteten.

Forbrugerne har et eller andet sted også et medansvar for, at det er økonomiske interessant for de brodne kar i branchen, at indkøbe gammelt kød – for som en velrenommeret kok udtalte til tv i går, så er man naiv, hvis man tror, at man kan lave en frokostpizza af god kvalitet til kun 25-30 kroner. Hvad betalte du for øvrigt selv for den seneste frokostpizza som du har fortæret?

Udover, at vi som forbrugere kan være mere bevidste om, at efterspørge et minimum af kvalitet og at vi kan blive bedre til at bruge vores sunde fornuft i forhold til pris kontra kvalitet, synes jeg dog, at det hele starter med, at restaurationsbranchen af sig selv må til at udvise en langt større grad af god moral. Samtidigt skal der gøres en aktiv indsats fra branchens side, for at hæve den faglige stolthed således, at respekten for fornuftige og gode råvarer igen kommer i højsædet. Og ja, det betyder ganske vist, at maden bliver en smule dyrere, men hellere det, end at man skal risikere sit helbred for et for billigt måltid.

Endelig er der heller ingen tvivl om, at myndighederne må slå hårdt til mod den del af branchen, der ikke har styr på moralen og fødevaresikkerheden – både i distributionsleddet og hos restauratørerne. Det skal simpelthen ikke være muligt at drive fødevarevirksomhed, hvis man ikke har styr på tingene og/eller, hvis man bevidst forsøger på, at sælge gamle råvarer.

I den sidste ende skal du selvfølgelig også udøve den magt du har som forbruger, ved at være kritisk i dit valg af spisested. Som kokken fra tv-interviewet i går også nævnte, så skal man som udgangspunkt være på vagt, hvis man besøger et pizzaria eller en restaurant med et menukort med 50-70 forskellige retter og kun to mand i køkkenet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s