650.000 døde er en meget høj pris

irak-krigen.jpg

I går læste jeg en temmelig chokerende artikel i Berlingske Tidende. Artiklen beretter om, at en amerikansk forsker mener, at der skønsmæssigt er omkommet ikke mindre end 650.000 mennesker i forbindelse med Irak-krigen. Tallet er baseret på undersøgelser fra Columbia University af epidemiologen Les Roberts’, der beretter om, at én ud af 40 irakere eller en ud af hver syvende husstand har mistet en af deres kære.

Udover, at antallet af døde på 650.000 mennesker i sig selv er chokerende, kan jeg ikke lade være med at stille spørgsmålet: Har det virkelig været prisen værd, at fjerne Saddam Hussein fra magten og forsøge på, at indføre noget der minder om demokrati i Irak?

For mit vedkommende er svaret efterhånden nej. Jeg synes, at 650.000 døde er en meget høj pris at betale for det irakiske folk – specielt når ikke lader til, at volden vil aftage.

Comments

 1. Jeg har svært ved at se, hvordan du vil undgå dødsfald i en krig??? Det er jo altid for mange – og efter min mening, så skulle Saddam væk. Og selvfølgelig har sådan noget en pris. Det har det jo altid, og den er altid høj og måske for høj, men sådan er det. Man kan ikke sådan noget uden omkostninger på alle måder, og uden at ting tager tid.

 2. Hej Deborah,

  Jeg er helt på det rene med, at det er umuligt at undgå dødsfald i krig.

  Jeg synes bare, at kombinationen af de ufattelig mange døde og det beklagelige faktum, at volden i Irak åbenbart ingen ende vil tage, efterhånden gør, at det ikke er det værd.

  Jeg håber imidlertid, at amerikanerne og deres alliererede nu ikke bare stikker af, men derimod gør arbejdet med at stabiliserede landet færdigt.

  De venligste hilsner

  Leif

 3. Lige præcis, nu skal de ikke “rende fra skib” i utide, nu skal det dælme følges til dørs, for ellers bliver det jo helt forgæves.

  Men vold i evigheder er jo desværre heller ikke noget nyt. Tænk på Israel og Nordirland, hvor der har været krig og ballade sålænge jeg har levet.

  Mange venlige hilsener til dig også ;-)

 4. Kære Deborah,

  Du har desværre alt for meget ret med Israel og Nordirland.

  Ha’ en fortsat god aften.

  Endnu flere venlige hilsner :o)

  Leif

 5. Jeg har fra starten været modstander af krigen i Irak, da jeg har haft det synspunkt, at regimet i Bagdad ikke havde adgang til masseødelæggelsesvåben, hvilket var et af amerikanernes klare synspunkter for at drage i krig i ørkenen, hvilket også var det man efterfølgende er kommet frem til.

  Men, nu hvor vi er draget i krig sammen med USA, har vi i den grad også forpligtelsen til at føre krigen helt til dørs og hjælpe irakerne med at få indført noget, der bare minder om ro og orden uden at man skal være bange for raketter, bil- og vejsidebomber og sekterisk vold. At andet vil være fuldstændig uansvarligt, når vi har givet indbyggerne en krig på halsen…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: