Jobkarteller: Sig nej ved nyt job

haandjern.jpg

Igennem de sidste 8-9 måneder har der været skrevet en del i pressen om de såkaldte jobkarteller, som normalt indebærer, at to eller flere samarbejdende virksomheder indgår (typisk hemmelige) aftaler om, at man ikke ansætter hinandens medarbejdere. Og for at tilsikre, at aftalen bliver overholdt, forpligter de involverede virksomheder sig til at betale store økonomiske “bøder”, hvis man alligevel skulle finde på at ansætte hinandens medarbejdere.

Efter min mening er sådanne aftaler ødelæggende for det frie arbejdsmarked, fordi de begrænser den ansattes muligheder for frit at søge arbejde, hvor vedkommende måtte ønske og reelt set er det jo det samme som at udstyre medarbejderne med håndjern i jobmæssig sammenhæng. Jeg synes, at især de hemmelige aftaler er et skråplan at komme ud på, men både hemmelige og offentliggjorte aftaler er uacceptable. Som det liberale menneske jeg er, ønsker jeg imidlertid ikke, at der skal laves lovgivning på området, men at arbejdsmarkedets partnere og specielt arbejdsgiverne derimod må sørge for at udvise respekt for individets ret til at ville søge arbejde, hvor vedkommende måtte ønske.

Af samme årsag tog jeg derfor allerede tilbage i september 2006 en beslutning i den virksomhed som jeg er direktør for, om at vi på løbende basis garanterer vores medarbejdere, at der ikke findes hemmelige eller offentliggjorte aftaler mellem virksomheden og dets samarbejdspartnere. Jeg tror fuldt og fast på, at man skal fastholde sine medarbejdere gennem spændende udfordringer og motivation og ikke begynde at tænke i retning af, at forhindre medarbejderne i at søge over til samarbejdspartnere ved at indgå jobkartel-aftaler – det er både moralsk uacceptabelt og den helt forkerte tankegang, når det gælder om at holde fast i sine medarbejdere.

Udover at opfordre andre virksomheder til at følge vores eksempel, vil jeg også gerne komme med et tip til personer, der står foran at skulle skifte job: Det er som bekendt jobtagers marked lige nu og du kan derfor sagtens forlange, at det skal skrives ind i ansættelseskontrakten, at din kommende virksomhed garanterer dig, at der på løbende basis ikke er aftaler, der forhindrer dig i at søge job hos samarbejdspartnere.

Hvis du står i denne situation og mangler inspiration til, hvad du gerne vil have, at din nye arbejdsgiver skal skrive i kontrakten, kunne det eksempelvis være: “Virksomheden indestår løbende for, at der ikke findes aftaler – hverken hemmelige eller offentliggjorte – mellem firmaet og dets samarbejdspartnere, med det formål at forhindre eller begrænse medarbejderens muligheder for at søge ansættelse hos en anden virksomhed. Det står således medarbejderen frit for at søge ansættelse udenfor firmaet”.

Hvis den virksomhed, som du er ved at tage ansættelse hos, ikke ønsker at skrive en sådan garanti ind i ansættelseskontrakten, kunne det tyde på, at virksomheden har hemmelige jobkartel-aftaler med samarbejdspartnere og jeg vil derfor anbefale, at du genovervejer, om det er den rigtige virksomhed at skifte til – det kan jo være ensbetydende med, at du på et senere tidspunkt ikke kan søge en stilling hos en af virksomhedens samarbejdspartnere.

Under alle omstændigheder håber jeg fortsat på, at arbejdsmarkedets partnere meget snart kan nå frem til frivillige aftaler om, at jobkarteller helt skal afskaffes. Det vil altså være det bedste, hvis arbejdsmarkedets partner selv kan finde ud af at løse dette problem, frem for at vi skal have politikerne til at blande sig.

Comments

  1. Apropos ovenstående indlæg:

    Lønmodtager får 75.000 kroner for jobkartel-binding
    http://www.computerworld.dk/art/49538/loenmodtager-faar-75-000-kroner-for-jobkartel-binding?a=fp_2&i=514

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: