I moderne politik køber man sig til stemmer

stemmeurne.jpg

Carsten Hansen, der er gruppeformand for Socialdemokraterne burde efter min mening få udleveret et par ruller tudekiks, efter at han har været ude i pressen og fortælle, at ham mener at Anders Fogh Rasmussen vil købe sig til en ny regeringsperiode ved at betale yderligere 800 millioner kroner for at få Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF) med i trepartsaftalen. Hvis FTF siger ja til tilbuddet og bliver en aktiv del af aftalen, vil også sygeplejersker, lærer, pædagoger og politifolk få flere penge til efteruddannelse.

Grunden til at jeg synes, at Carsten Hansen skal have nogle tudekiks, skyldes ikke hans konkrete kritik af elementerne i tilbuddet til FTF, for det er helt fair, at han ikke nødvendigvis synes at det er det rigtige at gøre. Nej, det drejer sig om den dobbeltmoral, som Carsten Hansen udstiller ved at sige, at Anders Fogh Rasmussen vil købe sig til en ny regeringsperiode ved at tilbyde ekstra penge til en given gruppe mennesker. For jeg er sikker på, at hvis der blev udskrevet valg i dag, så ville der ikke gå mange timer før at Socialdemokraterne også ville stå klar med checkhæftet og begynde at udskrive større eller mindre checks til de grupper af vælgere hvis stemmer Socialdemokraterne gerne vil have.
Og lad mig med det samme sige, at denne måde at “købe” stemmer på ikke er noget, der er forbeholdt den nuværende regering eller Socialdemokraterne – det gør alle partier i Folketinget i et eller andet omfang. Bare spol tiden en uge tilbage og se, hvordan Pia Kjærsgaard på populistiske vis var ude med checkhæftet og lovede mere i løn til en bestemt gruppe, frem for at acceptere, at arbejdsmarkedets partnere selv skal forhandle den slags forhold på plads. Men det giver jo ikke flere stemmer til Pia Kjærsgaard, hvorfor at hun må “købe” sig til stemmerne.

Jeg ser det virkelig som et sygdomstegn, at vores politiske system tænker så ensidigt i populisme og stemmer, for det gør at vi får for mange “levebrødspolitikere” i Folketinget. Det medvirker nemlig til, at alt for mange folketingsmedlemmer fokuserer mere på, hvordan de kan beholde deres “job” efter næste valg, frem for rent faktisk at prøve på at gøre en politisk forskel.

Samtidigt medfører den populistiske tankegang, at de helt svage grupper i samfundet bliver glemt. For hverken hjemløse, narkomaner eller andre socialt udsatte grupper er “populære” eller er i stand til at mobilisere protestdemonstrationer som eksempelvis landets pædagoger eller plejepersonale kan gøre. Dermed siger jeg ikke, at pædagoger, plejepersonale, sygeplejerske, politibetjente m.fl. ikke skal have mere i løn for deres arbejde (for det fortjener rigtig mange af dem for den store indsats, som de yder i hverdagen), men omvendt kan jeg ikke lade være med at stille spørgsmålet: Hvem har mest brug for at få 1.000 kroner mere om måneden: Pædagogen eller den hjemløse?

Jeg ved godt, at man ikke kan gøre regnestykket op på denne måde og i bund og grund synes jeg, at Danmark – som det rige land vi er – skal give bedre løn til de mange lavtlønnede personalegrupper i den offentlige social- og sundhedssektor, samtidigt med at der skal skabes bedre vilkår for landets ca. 8-12.000 hjemløse. Den store forskel på de to grupper er imidlertid bare, at alle politiske partier gerne vil gå efter de hundredtusindvis af stemmer, der ligger hos de offentlige ansatte (og som fylder så meget, at de kan flytte regeringsmagten), hvorimod at hjemløse ikke er interessante rent stemmemæssigt. Dermed bliver den gruppe af mennesker, der rent faktisk haraller mest brug for penge, støtte og hjælp, nedprioriteret til fordel for en meget stor gruppe af mennesker, der både har tag over hovedet og har råd til mad hver eneste dag.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s