Er besparelserne reelle, Thor Pedersen?

Finansminister Thor Pedersen har igennem længere tid får megen kritik fra erhvervslivet for hans valg af ene-leverandøraftaler med staten i forbindelse med det offentliges jagt på besparelser. På den ene side kan jeg sagtens forstå hans målsætning om at få mest muligt ud af skatteydernes penge samtidigt med, at han gerne vil hente massive besparelser, som kan anvendes til eksempelvis forbedringer af social- og sundhedssektoren. På den anden siden kan jeg ikke forstå Thor Pedersens til tider lettere arrogante holdning til, at det åbenbart bare drejer sig om at få den laveste pris ved at placere alt indkøb på et givent område hos én leverandør.

Generelt set har det altid været god latin, at virksomheder – private som offentlige – arbejder efter en to-leverandørstrategi, hvorved man tilsikrer en løbende konkurrence på det givne indkøbsområde. Ved at vælge ene-leverandøraftaler for to eller tre år, sætter Thor Pedersen efter min mening både den løbende konkurrence og udvikling ud af kraft. For de leverandører, der bliver fravalgt i denne periode, kan derfor lige så “spare krudtet” på det offentlige marked i denne periode og bruge kræfterne på det private marked – måske endda for aldrig at vende tilbage til det offentlige marked. Det kan umuligt være sundt for det offentlige marked, at man dermed lader én leverandør styre udviklingen på det pågældende indkøbsområde.

Dernæst synes jeg heller ikke, at det giver mening, at Thor Pedersen ikke erkender, at Danmark som erhvervsnation har utrolig mange mindre virksomheder og at mange af disse også lever af, at levere til det offentlige. Ni ud af 10 danske virksomheder har under 20 ansatte og kan derfor umuligt konkurrere på pris alene, som åbenbart er den eneste parameter i Thor Pedersens valg af leverandør til det offentlige. Og det hjælper altså ikke noget, at han så foreslår, at de mange små leverandører “bare” skal gå sammen. For det er bare ikke realistisk at tro, at fem, 10 eller 20 små forhandlere har nogen chance for at kunne konkurrere mod virksomheder, der i forvejen omsætter for milliarder af kroner.

Desuden vil jeg tillade mig, at sætte spørgsmålstegn ved, om alle de besparelser, som Thor Pedersen påstår, at han har skaffet gennem ene-leverandøraftalerne er reelle, når det kommer til stykket. Bare indenfor min egen branche, d.v.s. IT-branchen, hører vi rygter om, at Thor Pedersen måske nok sparer penge i selve indkøbsøjeblikket, men at nogle af aftalerne er så besværlige at administrere, at det kræver ansættelse af flere indkøbsmedarbejdere i det offentlige. Så man sparer måske nok noget på fakturaen, men hvad er det værd, hvis det bliver spist op i efterfølgende administration? Jeg vil også tillade mig, at sætte spørgsmålstegn ved de store besparelser, der har været nævnt i pressen fra Thor Pedersens side i forhold til prisen på en standard stationær pc, som påstås at være faldet fra kr. 5.086 til kr. 2.257. Udover at det lyder som om, at man har glemt at medregne omkostningen til operativsystemet, så er priserne på IT-isenkram i forvejen faldet utrolig meget og hverken stationære eller bærbare pc’er koster særlig mange penge nu om dage.

Under alle omstændigheder synes jeg virkelig, at Thor Pedersen burde genoverveje hans indkøbsstrategi for det offentlige og revurdere, om det altid drejer sig om pris. Hvad med kvalitet? Hvad med udvikling af nye serviceydelser? Hvad med at skabe anden værdi i samarbejdet end rabatter? Og hvad med konkurrencen i det hele taget? Ønsker Thor Pedersen virkelig en offentlig sektor, som kun bliver serviceret af én leverandør indenfor hvert eneste indkøbsområde?

Det håber jeg virkelig ikke og jeg krydser derfor fingre for, at det er slut med Thor Pedersens jagt på ene-leverandøraftaler og at han som minimum altid vil gå efter at have to eller flere leverandører indenfor et givent indkøbsområde for at tilsikre en løbende konkurrence og udvikling på området.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s