Hvor er de kommunale “fusionsgevinster”?

kommunaledanmarkskort2007.jpgDe sidste to dage har der været skrevet en del i pressen om, at kommunerne vil lade kommuneskatten stige tre gange mere end aftalt med regeringen før Folketinget gik på sommerferie.

Kommunerne mener, at det er nødvendigt at hæve skatterne på grund af de velfærdsforbedringer, der skal indføres som et resultat af regeringens kvalitetsreform. I den sammenhæng har finansminister Thor Pedersen svaret tilbage, at regeringen som udgangspunkt ikke vil acceptere stigninger i kommuneskatten udover det aftalte, idet kvalitetsreformens velfærdsforbedringer vil være finansieret fra statens side.

I forhold til denne diskussion, kan jeg ikke lade være stille spørgsmålet: Hvad blev der af “fusionsgevinsterne” ved sammenlægningen af kommuner og amter? Det virker ikke som om, at kommunerne gør noget særligt for at opnå økonomiske og ressourcemæssige fordele ved sammenlægningerne.

Tværtimod virker det som om, at 2 + 2 maksimalt kommer til at blive til fire. Der er naturligvis besparelser at hente ved at tænke i stordriftsfordele, men det virker næsten som om at det er tabu at tænke i den retning, når det gælder kommunerne.

Det er selvfølgelig langt fra på alle områder, at der kan opnås effektiviseringer i sammenlægningerne. Men der er helt sikkert steder, som ikke kræver det samme antal medarbejdere selvom en kommune har fået flere indbyggere. Disse ressourcer kan passende bruges på de velfærdsforbedringer, som kommunerne efterlyser flere penge til.

Så jeg ville ønske Thor Pedersen snart begynder at udfordre kommunerne på dette punkt således, at vi får en så effektiv og billig kommunal administration som muligt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: