Nej til oplysninger fremskaffet ved tortur

torturfange.jpg

Den danske regerings officielle holdning til tortur er som bekendt, at man (selvfølgelig) tager afstand til tortur. Holdningen er også, at tortur ikke kan gradbøjes i form af det er acceptabel med lettere fysisk og/eller psykisk pres (ofte omtalt som “tortur light”). Alligevel har der i den seneste tid været skrevet en del i pressen om, at regeringen – desuagtet den generelle holdning til tortur – ikke har et problem med at modtage oplysninger fra såkaldt ikke-civiliserede, men dog alligevel venligt indstillede lande, der anvender tortur i fremskaffelsen af efterretningsoplysninger.

Personligt synes jeg, at det er uacceptabelt og dobbeltmoralsk, at vi gerne vil tage imod oplysninger fra lande, der anvender tortur. Som et moderne demokrati kan vi ikke på den ene side tage afstand fra tortur og så på den anden side sige ja tak til oplysninger, der er fremtvunget som følge af tortur. Vi kan ganske enkelt ikke påberåbe os moralsk renhed i forhold til tortur, bare fordi at det er udenlandske og ikke danske efterretningsofficerer, der anvender tortur til at tvinge “sandheden” ud af en terrormistænkt person. For mig er det bare en slags “outsourcing” af selve torturhandlingen.

I forskellige partsindlæg i dagspressen har der også været fremført klassiske “målet helliger midler” eksempler så som, at nogle mener at det er acceptabelt med tortur mod terrormistænkte, hvis Politiets Efterretningstjeneste kan undgå et terrorangreb her i landet og dermed redde uskyldige. Til det kan jeg kun sige, at det i min verden bliver det aldrig acceptabelt, at et moderne demokrati direkte eller indirekte vælger at bruge samme umenneskelige, udemokratiske og voldelige metoder som terrorister i et misforstået forsøg på at beskytte demokratiet. Tværtimod stiller vi os lige med terroristerne og bekræfter dem blot i, at vold og krænkelse af menneskerettigheder er en acceptabel måde, at tale sin sag på. Terrorisme skal naturligvis bekæmpes og gerne proaktivt, men ikke ved at vi tilsidesætter de helt fundamentale menneskerettigheder – hverken i vort eget land eller i de lande, som vi udveksler efterretningsoplysninger med.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s