No surprise at iPhone ikke sælger i Europa

Jeg læste forleden, at salget af Apples meget hypede iPhone skuffer fælt i Storbritannien. Ikke engang julehandlen kunne sætte gang i salget af iPhone, der er prissat til 269 pund plus minimum 35 pund om måneden i 18 måneder i abonnement og forbrug (altså vil en iPhone koste minimum ca. 9.000 kroner i Storbritannien). Hvor der er blevet solgt op imod fire millioner iPhones i USA og der fortsat er stor efterspørgsel efter produktet, har Apple oplevet noget der minder om det modsatte i de få europæiske lande, hvor iPhone er blevet lanceret.

Egentlig er jeg ikke så overrasket over iPhone ikke er en succes i Europa. Det virker nemlig som om Apple ikke forstår de afsætningsmæssige forudsætninger, der ligger til grund for det store europæiske mobilmarked. Her sælges en stor del af mobiltelefonerne med tilskud fra mange forskellige operatører og forhandlere i modsætning til Apples afsætningsmodel, hvor man kun vælger ét mobiltelefonselskab per land. Desuden hjælper det heller ikke på den “naturlige” prissætning af iPhone, at Apple kræver at få andel i mobiltelefonselskabernes indtægter på taletid og datatrafik. Tværtimod gør det iPhone forholdsmæssig dyrere end tilsvarende smartphones fra andre producenter. Sidst, men ikke mindst, er det selvsagt også et problem, at Apple har valgt at lancere en 2G-mobiltelefon i et forholdsvis teknologimodent marked som det europæiske.

Jeg tror derfor Apple skal overveje at ændre afsætningsmodellen i Europa og erkende, at “one size fits all” ikke dur i et europæiske marked, der er kendetegnet ved at have mange forskellige operatører, et utal billige og forbrugervenlige abonnementsformer samt en massiv konkurrence på mobiltelefoner med tilskud. Vælger Apple til gengæld at tilpasse sig til de generelle vilkår i det europæiske marked for mobiltelefoner, tror jeg til gengæld godt de kan få succes med iPhone, om end jeg ikke tror på samme vilde salgstal som vi har set i USA.

Comments

  1. Jeg har netop læst, at iPhone heller ikke ligefrem er en succes i Tyskland.

    Siden T-Mobile lancerede iPhone i Tyskland den 9. november, er der blevet solgt ca. 70.000 enheder – ikke meget i et land med 80 millioner indbyggere!

  2. Måske er Apple ved at komme til fornuft og kommer måske til at sælge iPhones uden SIM-lås således, at man kan bruge dem i ethvert 2G netværk.

    Læs mere på http://www.mobilsiden.dk/?aId=5765

  3. Når jeg læser den slags, bliver jeg mere og mere glad for min Nokia N73, som godt nok endnu ikke kører 3G (venter på at Telia åbner op for det), men mest af alt, at det bare kører for telefonen…

  4. Apropos pointen i mit indlæg, er der en interessant lille artikel på Computerworld.dk:

    http://www.computerworld.dk/art/45522?a=block&i=188&pos=3

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: