Barselsorlov: Lad dog folk selv bestemme!

gravidmave.jpg

I dag har Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti fremsat et forslag om, at tre måneder ud af forældrenes i alt 12 måneders barselsorlov skal øremærkes til faderen. Det “hellige” formål skulle være, at få flere fædre til at tage barsel i længere tid og dermed bidrage til mere ligestilling.

Jeg må indrømme jeg simpelthen ikke forstår, hvorfor politikerne skal blande sig i forældrenes fordeling af barselsorloven. Hvorfor er det lige man vil tage et så drastisk skridt som til at lovgive på området? Hvorfor er det lige politikerne skal blande sig i noget som forældre sagtens selv kan finde ud af? Vi siger ofte, at det er en fri verden vi lever i, hvorfor jeg mener man skal lade forældrene suverænt selv bestemme, hvad det er de ønsker i forhold til fordelingen af barselsorlov.

I det hele taget synes jeg det er et stort problem, at politikerne oftere og oftere forsøger at lovgive sig ud af problemstillinger, som befolkningen godt selv kan finde ud af at regulere. Imidlertid føles det efterhånden som om liberalisme er blevet et fyord, men det er virkelig et samfundsmæssig begreb som vi sagtens kunne få meget mere fokus på. Men i takt med den stærkt øgede lovgivning på stort set et hvilket som helst område (i 2006 kom der ikke mindre end 1.854 nye love og regler), er individets frihedsrettigheder blevet mindre og mindre.

Er det virkelig, hvad vi ønsker i et moderne og frit demokrati?

Comments

 1. Nej, vel er det ej det vi, eller jeg, ønsker. Regler og love kan være godt for rigtig meget, meeen den her er lige at stramme den synes jeg. I det hele taget er jeg meget enig med dig i at den liberalistiske tankegang slet slet ikke er tænkt ind store dele af vores samfund længere, og det er dælme en skam.

  Lige præcis med barselsorloven er der flere ting der spiller ind for den enkelte familie for hvem som tager orlov, hvorfor og for hvis skyld i sidste ende. For mig at se handler det om at vi istedet snart tænker på de her små væsener som samfundets fremtid, hvilket jeg IKKE mener man gør med de forhold man byder børnefamilier og ikke mindst børnene i institutionerne.

  Vi laver så kringlede en lovgivning at ingen kan hitte helt ud af den, vi tænker f.eks beskæftigelse uden at det taler sammen med pasningsgaranti, det betyder altså for nogen at de bliver nødt til at finde, ofte, forskellige pasningsordninger for deres små poder, fordi man ikke kan holde evigt lange orlov for egen regning og fordi du ikke kan modtage ydelser af nogen art hvis ikke du står til rådighed for arbejdsmarkedet efter endt barsel.
  Hvad faen har man lige tænkt sig, hvad er det lige for mennesker man tror man får ud af de kære små?

  Dybest set er jeg jo nok sådan en der KUN mener at småbørnsinstitutioner er til for samfundets skyld, børn har ihvertfald ikke behov for andet end nærhed, tryghed, kys, kram, opmærksomhed og alt den helt praktiske omsorg oveni. Det er IKKE institutionernes tilbud sku jeg hilse og sige, ikke fordi pædagogerne ikke vil, mulighederne er bare ikke tilstede:(

  Så, giv istedet børnefamilierne endnu bedre orlorvsmuligheder, og lad os så for pokker holde os fra hvordan de skal fordele den.

 2. Supergod og meget rammende kommentar, Pia.

  Og du har virkelig ret med hensyn til den kringlede lovgivning på området, hvor det næsten er nødvendigt med en professorgrad for både forældre og virksomheder for at de kan hitte ud af regeljunglen.

 3. Apropos emnet, så faldt jeg over en artikel på netavisen 180Grader om, at den borgerlige tænketank CEPOS mener en Gallup undersøgelse om folks holdning til mere tvungen fædrebarsel, ikke repræsenterer den egentlige holdning i befolkningen.

  Læs eventuelt: http://www.180grader.dk/nyheder/CEPOS_Gallup-unders_gelse_er_vildledende.php

 4. Dejlig læsning – jeg er godt nok radikal – men fuldstændig enig med dig i dine betragtninger vedr. barselsorlov. Jeg har selv skrevet flere gange om det inde på radikale.net (der er åbent for alle!), f.eks. dette: http://www.radikale.net/linda-kristiansen/indlaeg/2007/12/22/barselsorlov-1-gang-jeg-er-ikke-er-uenig-med-claus-hjort-frederiksen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: