Useriøs forhandlingstaktik fra FOA

dennis_kristensen3.jpg

Som bekendt er forventningerne til lønforhøjelser indenfor social- og sundhedssektoren allerede skyhøje og sandsynligvis også så høje, at det måske bliver svært at undgå en storkonflikt (som i så fald næppe får lov til at køre i mange dage, før regeringen og Folketinget bliver nødt til at gribe ind). Linierne er endda blevet trukket mere skarpt op efter at FOA’s formand, Dennis Kristensen, allerede inden forhandlingerne overhovedet er tilendebragt, har været ude i pressen og sætte navn på de ca. 23.000 arbejdsplads, der skal i konflikt, hvis parterne ikke kan nå til enighed.

Jeg kan ikke lade være med at synes, at det er en meget useriøs forhandlingstaktik som FOA’s side. I forvejen bliver det svært at få enderne til at mødes, når lønmodtagernes forventninger er skruet så højt op som de er. Og når FOA så allerede nu sætter navn på de arbejdspladser der måske skal rammes af konflikt, bliver forhandlingsklimaet ikke lige frem bedre. Efter min mening signalerer FOA på forhånd, at man ikke tror på at man kan blive enige om et rimeligt forhandlingsresultat.

Personligt synes jeg også, at mange af de ansatte i social- og sundhedssektoren kunne trænge til et større løft i lønnen, men der skal også være realisme i tingene i forhold til samfundsøkonomien. Jeg ville ønske parterne turde tænke i en mere langsigtet plan som måske ikke løfter denne faggruppe op på det forventede niveau her og nu (for det tror jeg simpelthen ikke er realistisk), men som gjorde, at man kunne således gå efter at nå dette mål over en periode på fire-seks år. Det ville også give samfundsøkonomien mulighed for at kunne absorbere et så stort løft i lønomkostningerne.

Men desværre virker det lige nu som om FOA styrer direkte mod en konflikt. Jeg tror endda FOA’s ledelse er helt på det rene med, at forventningerne fra medlemmerne er så høje, at FOA er nødt til at kører forhandlingerne så langt ud, at der kun er konfliktvejen tilbage. Derefter kan FOA’s ledelse bare sætte sig ned og pege fingre af politikerne, der så må gennemføre det beskidte arbejde med at lave et politisk indgreb. Men man har da altid lov til at blive positivt overrasket og jeg håber da også, at parterne kan blive enige desuagtet det noget ophedede forhandlingsmiljø.

Comments

 1. Nu er det sgu lige før jeg synes det skal manes i jorden, for hvad er det egentlig fo stigninger man mener er realistiske OG reelle? Jeg har virkelig stor respekt for sosu´erne, og jeg mener også de bør ha mere i løn, men, man er også nødt ti lat kigge på den uddannelse der ligger bag og sætte den op i forhold til den lønstigning andre faggrupper også burde nyde godt af. Politibetjente, pædagoger og sygeplejersker, bare for at nævne nogle, får i dén grad heller ikke nogen løn der tilsvarer deres ansvar og faglighed, og hvad med de butiksansatte og uddannede?

  Jeg synes ikke lønnen er okay helt generelt inde for den offentlige sektor, overhovedet ik, er selv en del af den og mener i den grad jeg er mere end min nuværende løn værd. Men, det er ikke det samme som at være helt urealistisk, tingene er nødt til at hænge sammen hele vejen rundt.

  Måske er det bare mig, men der er sgu noget snævertsyn fra DF når deres kamp lige som kun ka syne sosu´erne, den er da rivende gal tænker jeg. De trænger altså til at få en opkvikkende lussing i det parti, sagt af mig:)

 2. Kasper K says:

  Først og fremmest, “metoderne” FOA benytter sig af er nødvendig da man skal holde i baghovedet at ligeløn mellem køn har været et emne, som de fleste politikere vælger at gemme bag ryggen. Vi har i MEGET lang tid vidst at når en kvinde udfører det samme stykke arbejde som en mand, vil hun ikke få lige så meget udbetalt i løn.

  FOA tager sig til “drastiske” metoder for at få fremskridt i denne sag, og ærligt talt har deres modpart MINDST ligeså meget skidt under neglende når de prøver at gennemfører Log Out stuntet, og DEREFTER tilbyder Sosu’er lønstigning på lidt over 13%, som så selvfølgelig tages fra alle andre i sundhedssektorens løns stigninger.
  Det er da klart at Dennis Kristensen ikke kan accepterer den slags, hvis alle andre faggrupper skal have mindre i løn for at Sosu’erne kan få mere, har forhandlingerne jo ikke ændret sig for deres originale retning!!

  Mht. DF så vil jeg personligt mene at FOA, skal fjerne deres bannere med Pia K på, da hun og hendes parti fører dobbeltmoralsk overfladespil.
  De skulle forestille at være socialmedarbejderens støtte, og de står inde for at alle i sundhedssektoren skal have et løn løft. Derefter foreslår DF at politikere skal have en løn stigning på 21%, hvilket groft sagt trækker fokus væk fra sundhedsstrejken, hovsa Pia (K) ikke så smart hva? Derefter udtaler hendes parti at de støtter logout idéen…. På hvilken måde kan det hjælpe socialmedarbejderne, at de går ind og støtter noget der tvinger fagforeningskaasserne i bund, og tvinger politikere til at tage stilling i denne sag??

  Som det ser ud nu, så bliver folk kun ansat på hospitaler og plejehjem, for at udføre velgørrenhedsarbejde. Hvis vi skal have en social ydelse der sikrer at fattige ikke ligger på gaden og dør, eller mister årslønninger på behandling, skal vi i det mindste gøre det lige atraktivt for det begrænssede sundhedspersonale vi har nu, at arbejde for samfundet, fremfor private institutioner!!!

  Desuden for at nedsætte ventetider, opsætte behandlingskvalitet, og skærpe analysemulighederne på landets hospitaler, skal der både indsættes større støtte og tiltrække flere medarbejdere!!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s