Hvad en god nats søvn kan gøre…

Hvad en god nats søvn kan gøre...

Da jeg mødte Chris MacDonald for første gang tilbage i starten af maj, var det i forbindelse med et foredrag som han holdt for mine medarbejdere. I løbet af de cirka to timer som foredraget varede, kom Chris blandt andet ind på betydningen af søvn. Faktisk mener han, at søvnen er en af de vigtigste bestanddele i et sundt liv. I følge Chris skal man have mellem 7,5-8 timers kvalitetssøvn hver nat, hvis kroppen og hjernen skal være udhvilet.

Personligt har jeg altid haft den holdning, at jeg ikke ville sove livet væk. Jeg har derfor altid eller i hvert fald så langt tilbage jeg kan huske tilbage, nøjedes med 5-6 timers søvn hver nat med undtagelse af weekenden, hvor jeg typisk sov en time eller to mere. Jeg kunne derfor ikke lade være med at tænke, at Chris måtte være helt galt på den med hans “påstand”. Ganske vist skulle jeg bruge en halv eller hel time på at vågne og jeg gik ofte kold om eftermiddagen og først på aftenen, men det gik jo egentlig “okay” for mig med så lidt søvn. Problemet var bare, at min krop over flere år havde vænnet sig til at få så lidt søvn og at jeg nu var vant til at betale “prisen” i løbet af dagen i form af periodevis mangel på energi og koncentrationsevne.

Men da jeg gik i gang med det nye sundhedsprojekt, blev jeg jo lige som nødt til at følge Chris’ anvisninger i forhold til motion, kost og ikke mindst søvn. Det krævede blandt andet, at jeg skulle ændre en af mine mest indgroede vaner og at jeg var nødt til at gå meget tidligere i seng end tidligere for at jeg kunne nå at få otte timers kvalitetssøvn.

I dag, syv uger efter jeg startede med min livsstilsændring, må jeg krybe til korset overfor Chris og give ham ret: Et god nats søvn gør en kæmpe forskel! Jeg har i dag langt mere energi end tidligere og vågner nu næsten hver dag af mig selv efter typisk 7,5 times søvn. Jeg er vågen med det samme og skal ikke længere bruge det meste af en time for at få hjernen op på fulde omdrejninger. Jeg går meget sjældent kold om eftermiddagen og det samme gælder om aftenen, hvor jeg tidligere kunne falde i søvn efter aftensmaden. Alt i alt er jeg meget mere fokuseret og skarp i løbet af dagen og føler ikke, at jeg har mistet noget ved at gå tidligere i seng end tidligere – tværtimod faktisk! Jeg når som minimum det samme som før samtidigt med, jeg har langt meget mere overskud i hverdagen. Det gør det også meget nemmere at leve et sundere liv, for nu jeg har både energi og fokus til at lave de rigtige valg med hensyn til kost og motion.

Så jeg kan virkelig anbefale, at man får sine 7,5-8 timers kvalitetssøvn hver nat. Det kræver selvfølgelig at man omlægger sine vaner lidt, men der er til gengæld også kontant afregning med meget energi og overskud allerede den efterfølgende morgen :o)

Comments

 1. Tina Thomsen says:

  Jeg ved slet ikke hvad jeg skulle gøre, hvis jeg ikke fik mine 7-8 timers søvn. Hverken produktiviteten eller effektiviteten er i top, hvis jeg skal “gå” med mindre, i hvert fald hvis det strækker sig over en længere periode. Tror blot det handler om prioritering og planlægning :)

 2. Jeg er helt enig – jeg var bare ikke klogere tidligere :o)

 3. Min tvillingebror har for øvrigt et indlæg på hans blog omkring det, at få en lur engang imellem :o)

  Du finder indlægget her:
  http://www.overvejelser.dk/2008/06/17/det-er-ikke-kun-morfar-som-kan-bruge-en-lur/

 4. Tror nu også det er noget om snakken, men tror jeg ikke jeg overholder det specielt meget. Det svinger meget, om jeg går “tidligt” i seng eller ej. Og må ærligt indrømme, at jeg sjældent mærker forskellen. Er somregel bare mega træt af morgen, specielt her i den seneste tid, hvor arbejdet har været præget af en del overarbejde. Man når knap nok hjem og kobler af.

 5. 7,5-8 timers søvn er essentielt. Jeg kan simpelthen ikke fungere optimalt uden. Mærker samtidigt at koncentrationsevnen er markant bedre efter 7,5-8 timers kvalitetssøvn.

 6. @Michael: Hvis jeg må komme med et forslag, så prøv at tage minimum tre dage (men gerne fem) i træk, hvor du “tvinger” dig selv til at gå så tidligt i seng, at du kan nå at sove otte timer, inden vækkeuret begynder at larme. Når du først har prøvet det og set den store forskel i energioverskud, tror jeg ikke du vil være foruden dine 7-8 timers søvn hver nat :o)

  @Anne: Jeg kunne ikke være mere enig :o)

 7. Det kunne jeg godt have fortalt dig også *S* Men dejligt, at du har gjort erfaringen selv!

 8. Søvn er fantastisk, men jeg kan også godt ha den der følelse af ikke at ha “tid” til alt det soveri. Men, ingen tvivl om at dyne, puder, seng og drømmerier er vejen til direkte energi:)

 9. @Deborah: Det er lige som at spørge om vej – det gør vi mænd ikke :o)

  @Pia: Ja, det kan være svært nogle gange at finde tid til hele otte timers søvn, men efter at have oplevet, hvor meget ekstra energi jeg får ud af det, gør jeg virkelig en indsats for at komme i seng i god tid :o)

 10. Jeg MÅ altså snart ha den fladskærm i soveværelset, den vil uden tvivl kunne trække i mig, og så har den ydermere den funktion at jeg sover efter få minutteres kiggeri. Så sku jeg nok kunne nå de 8+ hver eneste nat:)

 11. Hvis det “bare” er det, der skal til, må du ud på en shoppetur, Pia :o)

 12. Og dét må jeg nok erkende at være riiiimeligt god til, såk;)

 13. Det er en egenskab, som alle kvinder er ret dygtige til :o)

 14. Ja jeg skal også have mine 8 timer for at kunne fungere optimalt på jobbet ellers er jeg ikke min løn værd. :-D

 15. Og endnu et apropos søvn, så faldt jeg over denne artikel på fri.dk om nattens fire søvnstadier.

Trackbacks

 1. […] Jeg er ikke i tvivl om, at dette skyldes min livstilsændring, hvilket har været ensbetydende med masser af træning og fokus på at spise sundt og varieret. Samtidigt drikker jeg vand som aldrig før og stopper med at drikke kaffe efter kl. 15.00. Og sidst, men ikke mindst, sørger jeg for at få tilstrækkelig med søvn. […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: