Tankeeksperiment: Nytænkning kunne have givet sygeplejerskene flere penge…

Nu er konflikten inden for sygehussektoren som bekendt overstået og parterne nåede trods alt til enighed. Dermed undgik de med nød og næppe, at regering og Folketing gennemførte et lovindgreb, som næppe vil have givet sygeplejerske mere i løn end de endte med at få.

Jeg har ikke kunne lade være med, at lave et lille tankeeksperiment i forbindelse med storkonflikten og det opnåede resultat. Jeg vil nemlig påstå, at Dansk Sygeplejeråd kunne have givet deres medlemmer flere penge i lønforhøjelse, end det forliget resulterede i. Det ville ganske vist kræve en god portion nytænkning og et åbent mindset hos begge parter.

Mit tankeeksperiment går kort og godt ud på, at Dansk Sygeplejeråds formand, Connie Krukow, forud for konfliktens start, skulle have foreslået sin modpart, Danske Regioners formand, Bent Hansen, at hvis han med det samme ville give 13,3 procent i lønforhøjelse over de næste tre år, ville hun undlade at strejke og samtidigt tilbagebetale 600 millioner kroner i kontingent til hendes medlemmer. Dermed ville hver eneste aktiv sygeplejerske, udover den opnåede lønforhøjelse på 13,3 procent, også få næsten 11.000 kroner tilbage i kolde kontanter (i hvert fald jævnfør mine beregninger).

Ganske vist ville det være ikke så lidt af en kamel at sluge for Connie Krukow og det er næppe realistisk, at fagbevægelsen vil tænke sådanne uortodokse tanker. Ikke desto mindre er det et faktum, at hun nu står tilbage med en fuldstændig tom strejkekasse. Med mit forslag ville Connie Krukow trods alt have haft omkring 100 millioner kroner tilbage og hendes medlemmer ville have sluppet for at skulle betale ekstra konfliktkontingent i de næste seks måneder. Samtidigt ville sygeplejerskerne have undgået at skulle gå igennem næsten to måneders opslidende strejke og sidst, men ikke mindst, så havde tusindvis af uskyldige danskere sluppet for at blive berørt af konflikten.

Anyway, der er som bekendt mange veje til Rom og ovenstående tankeeksperiment er blot mit personlige bud på, hvordan fagbevægelse og arbejdsgivere måske kunne undgå en konflikt fremover, hvis parterne blot er lidt mere nytænkende.

Comments

 1. Tina Thomsen says:

  Nytænkning er altid godt, og kan aldrig skade. Helt rigtigt fører mange veje til Rom.

  Jeg har længe spekuleret over et andet alternativ. Mange sygeplejersker arbejder i dag deltid af forskellige årsager. Alle ved, at der er mangel på hænder i sundhedsvæsnet, hvilket givet vis også var en af årsagerne at de havde sat næsen op efter mere end 13,3.

  Mit alternativ går på, at havde de med i forhandlingsposen haft et forslag til hvorledes, der kunne skaffes flere hænder så tror jeg bestemt de 15,0 procent eller måske mere ville have været en mulighed.

  Forslaget skulle i al sin enkelhed gå ud på, at alle sygeplejersker der i dag arbejder deltid ville “forpligtige” sig til at arbejde fuldtid feks. hver 3 eller 4 uge. For sygeplejersker med små børn kunne man måske gøre en undtagelse ind til børnene var 3 år gamle – eller skulle alle gå med i puljen. Forslaget vil medføre mange flere hænder til rådighed, og en markant besparelse i vikarbudgettet, som man kunne kanaliseres direkte videre til medarbejderne.

 2. Lyder bestemt som et meget fornuftigt forslag, Tina!

 3. Yderst interessant tanke-eksperiment, Leif.

  Nu har jeg ikke rigtigt fulgt meget med i strejken, men må nok erkende, at jeg har rystet en del på hovedet over hele situationen. Måske uden grund?

  Netop den tanke, som Tina nævner, er ikke helt ny for mig. Min far har været inde på noget af det samme, det var dog på plejehjemmene mv.

  Faktisk fungerer det på samme måde hos Postvæsenet, i hvertfald den gang jeg var ansat der. Der foregik det også på deltid, da egentlig fuldtidsansættelse var svær at opnå.

 4. Havde vi så bare haft en tidsmaskine…

 5. Helt enig, Lars :o)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: