“Super Size Me”: En tankevækkende film…

I går så jeg den amerikanske dokumentarfilm “Super Size Me“, der omhandler, hvad der sker med kroppen, hvis man ikke lever af andet end McDonalds fastfood i 30 dage i træk.

Ud over, det var lidt pudsigt at se en film om effekten af kun at leve af fastfood, medens jeg samtidig stod og forbrændte masser af kalorier på et løbebånd i fitness centret, så var resultatet af denne 30 dages “kur” et eller andet sted forudsigelig.

Ikke desto mindre var det alligevel lidt chokerende at opleve, hvilke negative effekter en så ensidig kost havde på dokumentarfilmens hovedperson, Morgen Spurlock. En ting var, at han tog ikke mindre end 11 kilo på i løbet af de 30 dage, hvilket i sig selv var helt overdrevent. Men at han var tæt på at pådrage sig permanent leverskade samtidigt med, at blandt andet kolesteroltal og blodtryk var ved at ryge igennem loftet, var nærmest grotesk at følge.

Nu tror jeg, at enhver form for overdreven ensidig og usund kost vil have en negativ indvirkning på kroppen. Hvis jeg eksempelvis ikke spiste andet end leverpostejmadder 30 dage i træk, tror jeg nu også, min krop ville reagerer meget negativt på en så ensidig kost. Men derfor viser “eksperimentet” jo alligevel, at man skal tænke over, hvad man fylder i sin krop og at fastfood kun bør nydes engang imellem.

I forvejen har jeg med min egen livsstilsændring fået et anderledes syn på begrebet fastfood, som for størstedelens vedkommende nærmere bør betegnes som junkfood bestående af billige og meget dårlige råvarer. Det ændrer dog ikke på, at også jeg selvfølgelig kommer til at spise fastfood fra tid til anden fremover, men efter at have set filmen, tror jeg der bliver noget længere imellem.

I hvert fald var det meget tankevækkende at se “Super Size Me”.

Comments

 1. Jeg tror, at du har ret med hensyn til ensidige kost, og det er en skræmmende film.

  Er jeg den eneste, der, da jeg så Super Size Me, tænkte meget over, hvad det rent faktisk var, som kæresten fodrede manden med, så han blev god igen? Nå, bare en tanke.

  Har du læst “Fastfood Nationen” af Eric Schlosser? Også meget tankevækkende.

 2. Jeg bed i hvert fald mærke i, at det var ikke så lidt af en “detox” plan som kæresten havde bryget sammen :o)

  Jeg har ikke læst “Fastfood Nationen”, men det vil jeg da få gjort. Har faktisk netop bestilt bogen :o)

 3. Jeg har ikke set, men den er “på listen faktisk”, over film der skal ses. Den er meget, meget lang, så det kan være, det ikke bliver før, den kommer på TV ;-) Variation må altid være en god ting, helt sikkert for at få opfyldt behov for mineraler, vitaminer etc.

 4. Jeg er enig i at det er en film å se. Vi har noen ganger vist den til elevene på skolen. De sier at de aldri skal spise slikt igjen etter å ha sett filmen. Men jeg tviler på at det varer lenge…

  En journalist i den norske avisen Dagbladet prøvde det motsatte. Han skulle leve på grønn salat i en måned. Legen hans stoppet ham etter en uke. Det gikk blant annet ut over potensen hans. For lite protein og kalorier, men mye fiber….

  http://www.dagbladet.no/tekstarkiv/artikkel.php?id=5001040070393&tag=item&words=diett%3Bgr%F8nn%3Bsalat

  Alle ensidige dietter kan skape problemer av et eller annet slag.

  Jeg tror at farmor hadde rett– man skal spise variert.

 5. @Deborah: Det var faktisk i tv, at filmen blev sendt :o) Og ja, variation (og omtanke) er virkelig vejen!

  @thv: Du har nok desværre ret, at de eleverne ikke kommer til at afholde sig længe fra at spise fastfood desuagtet, at de har set “Super Size Me”.

  Tak for linket til artiklen fra Dagbladet. Det er da bestemt også en interessant forsøg, som jo også viser (som du skriver), at overdreven ensidig kost uanset karakter aldrig kan være sundt for kroppen.

  Din farmor havde helt sikkert ret :o)

 6. hej..
  hvor meget var der nu lige han tog på, på en 1 uges tid?, jeg har en opgave om det

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: