Vi kan åbenbart ikke få nok velfærd…

Vi kan åbenbart ikke få nok velfærd

Søndagsudgaven af Jyllands-Posten indeholder en interessant artikel om emnet velfærd og offentlig service og de ufattelig mange milliarder, vi bruger på det hvert år.

Selv om regeringen har øget det offentlige forbrug med ikke mindre end 47 milliarder kroner siden 2001, viser en frisk meningsmåling, at 53 procent af befolkningen, at den offentlige service er blevet dårligere siden 2001.

Personligt har jeg det fint med, at der bliver sat spørgsmålstegn ved, om vi bruger de mange milliarder kroner på de rigtige former for velfærd. Det kræver imidlertid, at både politikere og embedsmændene tør prioritere og omfordele blandt andet den såkaldte “sherry-pulje” og ikke bare gøre velfærd til en gavebod for alle. Dem, der virkelig har brug for mere velfærd og bedre offentlige service, bør også få det, men dem, der har “nok”, burde udvise en større grad af mådehold og ikke bare blive ved med at kræve.

Desværre er der meget sandhed i ordsproget om “mere vil have mere”, men det ville klæde de rigtig mange danskere, der egentlig har et ganske godt liv (mig selv inklusive), hvis vi engang imellem stoppede op og blev bedre til at nyde den enorme velfærd, som vi rent faktisk er omgivet af. Det kan godt være, at jeg er naiv, men jeg nægter simpelthen at tro på, at hele 53 procent af danskere reelt set har oplevet en dårligere offentlig service og velfærd, hvis man ser på det med de store briller.

Jeg vil gerne citere lidt fra dagens leder i Jyllands-Posten: “Lad os for en stund prøve at vende det hele på hovedet: Kunne man forestille sig, at de offentligt ansattes organisationer indkaldte til demonstration på Christiansborg Slotsplads for at sige regeringen og Folketinget tak for de ekstra 47 mia. kr., som de har modtaget, mens V og K har haft regeringsmagten? Kunne man forestille sig en parole, som handlede om en dybfølt tak for, at det offentlige brødføder 900.000 ansatte i offentligt regi foruden dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister, folkepensionister og delvist SU-modtagere?”

Den tidligere socialdemokratiske borgmester i Brøndby, Kjeld Rasmussen, har udtalt om det umulige i at standse væksten i velfærd, at “hvis du først har smidt noget ind til aberne, får du det ikke ud igen”. Det er ganske vist en hård ord, at bruge i forhold til den åbenbart altid aktuelle debat om de mange milliarder vi poster i velfærd og offentlig service, når borgerne åbenbart alligevel ikke kan gøres tilfredse og er umættelige.

Måske er der noget om det?

Comments

 1. Ja, danskere skulle alle tvinges til et halvt år i USA, så var der INGEN der klagede over manglende velfærd mere!

  Dbh Martin

 2. Det ville være en interessant øvelse og jeg tror faktisk, at du har ret, Martin.

  Alle mennesker kan have godt af, at få sat livet i perspektiv. Alt for ofte glemmer vi at glæde os over det vi har, men har for travlt med at beklage os over det vi ikke har.

 3. Er det egentlig ikke meget typisk dansk altid at beklage sig?

  Vi beklager os, når det er koldt, men vi beklager også, når vi har det varmt.

 4. Jo, man skulle næsten tro, at det var genetisk bestemt for danskerne, Michael.

 5. Desværre er det ikke al velfærd, der giver mening eller er ønsket for den sags skyld. Fx bliver der indført brugerbetalt madordning i børnehaverne fra næste år. Det koster mellem 3-500 kr. for at mit barn skal modtage et måltid mad. Jeg skal stadig smørre madpakke til om formidddagen og eftermiddagen. Jeg kan dælme smørre meget madpakke for 500 kr. Så jeg vil tillade mig at klage over den vælfærd jeg tvinges til at modtage og som jeg ikke vil have! Betale skal jeg.

  Desværre er den 100 % brugerfinansieret, så jeg kan ikke engang pege på den som en besparelse på det offentlige budget.

  Men når vi nu klager over det offentlige, ville det være rart med anvisninger til reelle besparelser. Jeg kan love for, at det ikke er de offentligt ansatte, der har modtaget de 47 mia. kr. det er vi alt for dårligt aflønnet til. Også efter den seneste overenskomst. Men der er kommet flere opgaver til – som fx madordning, flere ældre og flere handicappede.

  – Helle, som ikke klager over den velfærd jeg modtager, men måske er lidt kritisk ind i mellem.

 6. Leif Jensen says:

  Ja, det er en vital del af Dansk kultur altid at beklage sig, og altid at have en mening om alting. En alt for ofte brugt sætning i det danske sprog er: “Det er også godt, men problemet er……”.

  Når det så er sagt, så har jeg som familiefar lidt svært ved at få øje på hvor de mange millioner i ekstra velfærd forsvinder hen. Til eksempel har vi netop modtaget en længere “spare beskrivelse” fra vores søns børnehave. Bla. er det politisk besluttet at pædagogerne ikke længere må gå med børnene hen og vinke i vinduet om morgenen – derudover skal de lukke allerede kl. 15.30 om fredagen, og en lang række andre ting. Personligt ville jeg ikke ha’ noget imod at skulel betale for disse “options” selv, men det er desværre ikke engang en mulighed.

  Velfærd er blevet et buzz-word som har fået en alt for bred og subjektiv betydning til at man kan måle på det. Vi kan selvfølgelig altid sammenligne os med andre lande hvor det er mere op til det enkelte individ at sørge for sin egen velfærd – men med det høje skattetryk og afgiftssystem vi har i lille Danmark, synes jeg det er helt ok at forholde sig kritisk til om vi får noget for pengene, eller om vi ville være bedre stillet ved at administrere en større del af vores indtægt selv.

Trackbacks

 1. […] Citat af Kjeld Rasmussen (født 1926), tidligere socialdemokratiske borgmester i Brøndby, om det umulige i at standse væksten i den offentlige velfærd. […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s