Kroppen er en fantastisk maskine…

Jeg har igennem længere tid ville berette om, hvad der skete med min vægt i forbindelse med 100 km løbet eller måske rettere ikke skete.

Umiddelbart efter jeg vågnede lørdag morgen, cirka to timer før starten på løbet, var jeg på vægten og displayet viste 82,9 kg.

Jeg spiste derefter en forholdsvis let omgang morgenmad, da jeg ikke ønskede at være for mæt, inden jeg skulle ud og løbe. Jeg havde også i baghovedet, at jeg skulle begynde at indtage mad og drikke stort set med det samme, at jeg begav mig ud på ruten således, at jeg kunne have en god balance i forhold til, hvad jeg indtog af energi og hvad kroppen ville forbrænde under løbet.

Jeg havde konsulteret grundigt med både Chris, Jimmi og Mette i forhold til, hvad jeg skulle have af kulhydrater, proteiner, elektrolytter, salte og væske i det hele taget under hele løbet. Hver eneste time skulle jeg indtage energi svarende til cirka 55 gram kulhydrat, 15 gram protein, 250 ml isotonisk væske og 1-1,2 liter vand samt et supplement af lidt mandler, valnødder, rosiner, lidt frugt og masser af druesukker.

Dette energi-indtag skulle gerne passe nogenlunde med, at jeg ville forbrænde mellem 11.000 og 13.000 kalorier under løbeturen. Dette estimat skulle vise sig at holde ganske godt, idet mit pulsur viste, at jeg havde forbrændt ca. 11.500 kalorier i løbet af de 100 km. Faktisk svarer det til energien i næsten otte almindelige pizzaer eller hvad der svarer til mit normale daglige energi-indtag i løbet af lidt mere end fire dage!

Anyway, da jeg stod op søndag morgen, gik jeg på vægten med det samme. Displayet på vægten viste det nøjagtig samme tal som næsten præcis 24 timer tidligere, nemlig 82,9 kg.

Altså vejede jeg nøjagtig det samme som dagen forinden, desuagtet jeg havde løbet hele 100 km, forbrændt 11.500 kalorier under løbeturen og indtaget store mængder energi- og proteinbarer samt masser af frugt, mandler, nødder og druesukker.

Min egen konklusion er, at kroppen er en fantastisk maskine, som i den grad kan styres meget præcis i forhold til energi-indtag, forbrænding og vægt – hvis man altså vil :-)

Imponerende, ikke?

Comments

 1. abildjyden says:

  Dit indlæg her giver flashback – Yngste pigen har svømmet på højt plan, masser af træningspas, med både tung og let træning. Træningsprogrammerne var planlagt efter hvornår hun skulle toppe, og hver uge fik hun udleveret en kostplan til mor.

  Du har gennemført med et super resultat, og grunden til du har gennemført er diciplin kombineret med super opbakning, ellers var du ikke nået i mål.

  Kroppen er en sladrehank, den kan fortælle alt.

  • Mange tak for de venlige ord, Karin :-)

   Og ja, kroppen er i den grad en sladrehank. Det er bare trist, at så mange mennesker (inklusive mig selv tidligere) ikke lytter til sladrehanken :-(

 2. Dejligt af “høre” fra dig igen.
  Fantastisk præstation med over 100 km løb, det ville jeg næppe overleve.
  Hvis nogen havde forsøgt at bilde mig ind, at man faktisk ikke ville tabe sig ved at løbe så langt, ville jeg have kaldt dem fulde af løgn, men det var vist godt ingen forsøgte ;-)
  Det var dog imponerende at det kunne lade sig gøre at holde vægten !

  • Det er også dejligt at være “tilbage”, Per :-)

   Med hensyn til at det at overleve et 100 km løb, så er jeg jo selv af den holdning, at hvis jeg har kunne træne op til det i løbet af et år, så kan stort set alle :-)

   Og mange tak for de venlige ord :-)

 3. wow – Jo, yderst imponerende!

 4. Det er da simpelthen imponerende! Jeg har aldrig proevet at veje mig foer og efter stoerre sportsudoevninger (det vildeste hidtil har vaeret haervejsmarch, men det er trods alt ogsaa en klat km), men ville da helt sikkert have forventet at have smidt nogle kg!
  Dejligt at hoere fra dig igen. :)

  • Ja, det er imponerende som kroppen i den grad er til at styre, hvis man “bare” regulerer præcis, hvad man indtager og forbrænder af energi :-)

   Og som jeg skrev til Per, er det bestemt også dejligt at være “tilbage” på bloggen :-)

 5. Hvis du havde tabt dig umiddelbart efter, ville det have været vædske, hvilket du jo har undgået ved at drikke meget.
  Fedt vejer mindre end muskler, så der er en del af forklaringen. Et vægttab ville vise over længere tid :-) Så du kan vist ikke bruge de målinger til noget :-)

  • Pointen med mit indlæg var i bund og grund bare, at hvis man styrer kalorieindtagget ganske præcist i forhold til forbrændingen, sørger kroppen helt automatisk for, at der er balance i tingene – selv selv under en så voldsom belastning af kroppen som et 100 km løb.

 6. Hvor er du sej Leif ! Respekt herfra.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: