Jeg har netop læst søndagsudgaven af Berlingske Tidende, og faldt i den sammenhæng over avisens leder, som bærer titlen “Klynkernes korstog” (du kan læse lederen ved at klikke her).
Hovedbudskabet i lederen er, at fagbevægelsen sammen med Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti giver et falsk billede af Danmark er tidens mest usympatiske fænomen.
Jeg tillader mig at tage et direkte citat fra lederen: “Hvis fagbevægelsen og S-SF virkelig ønskede at lade de stærke med arbejde og godt helbred bære mere, så foreslog de at afskaffe efterlønnen, thi den er reserveret for folk, der står til rådighed for arbejdsmarkedet, og som derfor er fuldt arbejdsduelige. Men afskaffelsen af denne usympatiske belønning for at gå på pension på andres regning ville koste stemmer og chancen for regeringsmagten, så det foreslår de ikke”.
Tilsyneladende er det kun Liberal Alliance og Radikale Venstre, der i det hele taget tør tage dette opgør desuagtet, at det skriger til himlen, at vi som samfund – hvis man ellers har evnen til arbejde – selvfølgelig ikke har råd til at sende folk på efterløn, hvis de som 62-årige stadigvæk kan arbejde og bidrage til samfundet.
Folk, der ellers har evnen til at arbejde og som ikke er nedslidte, må for min skyld gerne gå på pension som 62-årig, men det skal bare ikke være på samfundets regning. Så må man leve af den private pension og opsparing og ikke på samfundets regning.
Det er derfor på tide, at alle vi – der har evnen til at arbejde – en gang for alle tager ansvar for, at bidrage til den danske velfærdsmodel. Med en øget gennemsnitsalder og kraftigt stigende omkostninger til velfærd, har vi ganske enkelt ikke råd til at sende arbejdsduelige danskere på førtidspension som 62-årige.
Det er trist, at politikerne ikke tør gøre noget ved dette enorme problem. Jeg troede egentlig, at vi valgte politikerne ind i Folketinget for netop at tage de upopulære beslutninger som samfundet har brug for, og gennemføre nødvendige reformer, men det er åbenbart ikke tilfældet.
De åbenlyst populære beslutninger kan enhver idiot jo tage, og det lader desværre til at være mantraet for de fleste danske politikere nu om dage. Naivt håber jeg på, at vi snart ser en generation af politikere, der tør tage de upopulære beslutninger, og leve med, at det kan betyde at man måske kun får en “sæson” i Folketinget.
Jeg tror at når det kommer til stykket vil ingen turde røre ved efterlønnen. Vi får se.
Desværre er der en ret stor chance for, at du får ret, Jens :-(
Jeg har egentlig ikke så meget at tilføje til det du har skrevet Leif, andet end, jeg er 110% enig :-)
Det er på tide nogen tør tage de upopulære beslutninger i dette land.
Ja, lad os få spredt dette budskab, Jan :-)
Apropos indlægget:
http://www.180grader.dk/Politik/4-aar-paa-dagpenge-forringer-jobmulighederne
Hej Leif:o)
Jeg må også tilslutte mig dit udsagn..
Alternativt kunne man målrette det, så det var et tilbud til de der vitterligt var slidt ned tidligt.. Samtidigt burde man rykke pensionsalderen op, så folk kan blive længere på arbejdsmarkedet og samtidigt straffe virksomheder, der dyrker alderschikane (inklusive offentlige arbejdsgivere)..
Mvh
Hej Qol,
Tak for din kommentar og forslag, som jeg er meget enig i.
Med hensyn til det med at give et tilbud til de reelt nedslidte, så mener jeg faktisk at der allerede i dag er gode muligheder for det via en førtidspensionering. Om denne ordning så lige skal “tweakes” lidt for at kunne rumme denne type borgere, må være et spørgsmål om praktik.
Er 100 % enig med dig. Lad efterlønnen gå helt ud eller sæt den op til 67 år som i gamle dage.
Men som du selv siger, så er der desværre ingen der tør, at komme frem med det som forslag grundet vælgerne.
Der er alt for mange uvidende vælger der ikke vil indse realiteterne ved ikke at fjerne efterlønnen. Derfor vælger vælgerne selvfølgelig dem, som stemmer for at beholde efterlønnen:-(
Igen rigtig godt indlæg
Nej, der er desværre ikke særlig mange politikere, der reelt set tør gøre noget ved dette store samfundspolitik, og det er jo et eller andet sted til grin, når det er så åbenlyst, at denne ordning på ingen måde kan holde vand i fremtiden.
Super godt indlæg. “thumbs up ” herfra.
Formålet med efterlønnen var at sikre nedslidte arbejdere en lempelig og tidligere afslutning på deres arbejdsliv – ikke at sende arbejdsdulige på førtidspension på samfundets regning.
Dit indlæg ligger i fin forlængelse af hele polemikken omkring halvering af dagpengeperioden fra 4 til 2 år.
S og SF har haft travlt med at skælde ud på regeringen, fordi den skærer i perioden. Ord som “Udansk” er blevet brugt flittgt. Men når Helle Thorning bliver spurgt, om S vil omgøre halveringen af dagpengeperioden, hvis de skulle komme til magten efter et valg.. så er svaret én stor gang rygsvømning: “Så snart vi har et flertal, vil vi indkalde arbejdsmarkedets parter til en seriøs drøftelse om disse spørgsmål”.. Drøftelse.. ?
Man kan efter min mening ikke tale en krise ihjel. Det kræver handling, og der er en regning, der skal betales.
Alle i Folketinget vel blevet klar over, at hele Danmark må stramme livremmen en tak eller to ind i krisetider. Vi skal se at få betalt regningen hurtigst muligt. Det er til alles gavn.
Tak for de venlige ord, John.
Jeg kommer til at tænke på et citat af den tidligere socialdemokratiske borgmester i Brøndby, Kjeld Rasmussen. Han udtalte følgende om det umulige i at standse væksten i den offentlige velfærd: “Hvis du først har smidt noget ind til aberne, får du det ikke ud igen”.
Udover at det er lidt pudsigt at høre en så klar udmelding fra en socialdemokrat, så er der jo desværre noget om det. Vi er blevet et forbrugersamfund, hvor borgerne har stor fokus på at “kræve” af systemet og forlange bedre velfærdsydelser. Så længe man betaler sin skat, er det jo nærmest blevet en menneskeret at kunne forlange alt fra velfærdssamfundet. Der bliver ikke talt meget, hvis noget overhovedet, om hvad du og jeg kan gøre for at bidrage til samfundet og hvordan man som borger i højere grad selv skal tage ansvar for sit liv og ikke bare pr. automatik kan forvente at staten skam tager sig af en fra vugge til grav.
For øvrigt en super god pointe du har med hensyn til S og SF, og deres nidkærhed med at skælde ud på regeringen.
Jeg forstår godt dine synspunkter. Jeg har undersøgt om statistikkerne vedr. efterløn også rummer sådan nogen som mig, der går af p.g.a. problemer med helbredet. Det er et af problemerne med den slags statistikker: hvis jeg havde søgt flexløn eller sygeløn eller hvad sådan noget hedder, så var jeg registreret som en, der var holdt op p.g.a. helbredet, nu tæller jeg med blandt de arbejdsduelige. Det er den slags, der ødelægger statistikkerne. Hvis jeg skulle have søgt om syge-pension-eller-lignende så skulle jeg have været på aktivering og arbejdsprøvning, og det er ikke relevant for en IT-specialist.
Jamen I har jo ret, drenge! Og når vi så er i gang skulle vi måske også lige kigge på attraktiviteten i at arbejde alle de år, vi nu får lov at være på arbejdsmarkedet; det skal simpelthen kunne betale sig at arbejde – også de ekstra timer, uanset om man tjener 800.000 kr. eller er førtidspensionist pga. skade eller sygdom. Dybest set tror jeg de fleste har en langt bedre livskvalitet ved at være i arbejde – om det så bare er 15 timer om ugen, så stod det til mig, skulle regelrytteriet blødes op.
Arbejdsløsheden er steget lidt her under finanskrisen men mon ikke vi snart igen kommer i underskud af både hænder og hoveder?
Kun cirka 3/4 af danskerne mellem 17 og 67 år indgår i arbejdsstyrken – resten er på førtidspension, efterløn, under uddannelse eller væk fra arbejdsmarkedet af anden grund. Det ser godt ud i statistikkerne over ’arbejdsledige’ men skaber jo ingen værdi. Tværdigmod må det være i Danmarks interesse at bevare så stor arbejdsstyrke, som muligt,, hvis vores rigdom skal bevares. Kun ved at arbejde og knokle skabes der velstand, så der bliver råd til at forsøge alle dem, der er uden for arbejdsmarkedet. Incitamentet til at gøre indsatsen skal være der – det incitament giver dagens samlede skattetryk ikke for dem, der allerede har en god løn og for dem, der er røget ud af arbejdsmarkedet.
I øvrigt kunne vi jo også skaffe en masse god arbejdskraft ved at bede de offentligt ansatte arbejde 37 timer om ugen (i stedet for at spise og holde pauser i arbejdstiden) – og give dem en løn, der modsvarer indsatsen.
Kunstige 12 minutter om dagen gør ikke forskellen – men mon ikke et reelt incitament til at skabe værdi for sig selv, sin familie og samfundet kunne bringe os videre?
Super kommentar, Maja og jeg er meget enig med dig.
Specielt det med regelrytteriet omkring, hvor meget man må arbejde, hvis man er gået på pension, bør omgående revideres.