Danske politikere = De tre vise aber?

I går bladrede jeg lidt rundt på Berlingske.dk, og faldt over et indlæg fra erhvervsmanden Asger Aamund, som under overskriften “Vi med motorvej” på ganske ironisk vis kommenterer udviklingen i det danske samfund.

Udgangspunktet i indlægget drejer sig om, at regeringen og Dansk Folkeparti netop har bevilget 3,5 mia. kroner til en motorvej mellem Herning og Holstebro (Aamund konstaterer for øvrigt i den sammenhæng, at motorvejen sikkert ender med at koste 5 mia. kroner jævnfør den normale offentlige praksis for at overskride budgetter). På ganske humoristisk vis omtaler Aamund, hvordan denne motorvej kommer til at forgylde Herning og Holstebro og revitalisere de små byer langs strækningen, og at det dermed kan forsvarer, at de økonomiske rammer for vores universiteterne, forskning og højteknologiske vækstvirksomheder fortsat forringes.

Efter min mening rammer Asger Aamund helt plet med hans kommentar. Det er efterhånden grotesk at se, hvordan begge sider af Folketinget i den grad vælger at lade være med at se problemerne i øjnene. Blå blok kæmper krampagtigt for at holde på magten, og har derfor kun en yderst begrænset lyst til at gennemføre reformer. I stedet forsøger de på at lappe huller, og udskrive større checks til dem, som de tror vil hjælpe dem til at bevare magten. Og hvad angår rød blok, så er de så forhippet på at komme til magten, at de i den grad sælger ud af tidligere tiders politik og principper, samtidigt med at de har travlt med at love vælgerne et endnu større stykke lagkage, end blå blok allerede har skåret ud. I begge tilfælde er resultatet, at overtrækket på landets kassekreditt stiger og stiger. For alle danskere skal jo have råd til fladskærms-tv og designermøbler, for Danmark er jo et velfærdssamfund og vi kan jo altid bare sætte skatten op – ganske som rød blok jo vil gøre hvis/når de kommer til magten.

Problemet i en nøddeskal er desværre, at politikerne næsten agerer som sagnet om de tre vise aber: “Se intet ondt, hør intet ondt, tal intet ondt og du vil heller ej selv blive ramt af ondt”. I hvert fald virker det som om, at politikerne vil hverken vil lytte eller se i forhold til de enorme udfordringer vi har i samfundet. Snakke vil de til gengæld gerne, men kun når der kan loves endnu større stykker lagkage til befolkningen, der i den grad er ved at blive taget som gidsler i en velfærdsfælde. For mere vil have mere. Som den tidligere socialdemokratiske borgmester i Ishøj, Kjeld Rasmussen, udtalte om det umulige i at standse væksten i den offentlige velfærd: “Hvis du først har smidt noget ind til aberne, får du det ikke ud igen”.

Jeg kan ikke lade være med at tænke, at det virker som om at Danmark nærmest skal gå konkurs, inden politikerne på tværs af blokkene tør gå sammen i nogle store brede forlig, og gennemføre de reformer som det danske samfund i den grad har brug for. Skal det virkelig gå helt galt, inden partierne – på vegne af befolkningen – finder mod til at gennemføre ganske vist upopulære, men helt nødvendige beslutninger? Og ja, det er korrekt at det ikke giver stemmer eller popularitet, og lige netop derfor skal det også være alle partier, der bakker op og tænker i, hvad der er det bedste for landet, og ikke det enkelte parti og politiker.

Brug et par minutter eller tre på at læse indlægget fra Asger Aamund, længere tid tager det ikke at læse. Om ikke andet kan du – takket være Aamunds ironiske skrivestil – måske trække lidt på smilebåndet desuagtet alvoren i dette emne. Du finder indlægget her.

Comments

 1. Rystende historie fra den virkelige verden som Asger Aamund kommer med. Desværre.
  Og ja, jeg tror desuden også, at enden på det hele bliver, at korthuset skal ramle helt sammen, før nogen vågner op. Desværre :-(

  • Og næsten mere grotesk: Ufattelig at befolkningen går med til, at stort set alle partier i Folketinget bliver ved med at lege de tre vise aber :-(

   • Jeg tror problemet er, at størstedelen af befolkningen heller ikke vil se realiteterne i øjnene, så de laver samme “abe trick” som politikerne, og håber det hele bare ordner sig selv.

    Så længe der ikke er nogen der styrer det løbske velfærdstog, så crasher det med et brag en dag.

 2. abildjyden says:

  Jeg har læst og vælger lige at gå ned i en lille detalje omkring motorvejen mellem Herning og Holstebro. Det er korrekt den bliver dyrere en budgetsat. Årsagen til denne motorvej er vigtig pt. skyldes et meget dyrt planlagt sygehus i Gødstrup. Drop sygehuset i Gødstrup, så behøver vi ikke motorvejen. Giv Skejby Sygehus de penge der er nødvendig, og lad os få et par helikoptere. Så kan Skejby have alle specialer, hvor Herning/Holstebro kan pylre op patienterne både før og efter.
  Jeg er sikker på jeg her har tænkt på økonomien, når jeg mener det er for dyrt at have flere sygehuse med samme forskning/specialer.
  Ved godt det er lidt en anden tanke der ligger bag dit indlæg. Fik bare ovennævnte tanker, da jeg læste omkring motorvejen mellem Herning og Holstebro.

 3. Jørgen Lang Jørgensen says:

  På din opfordring har jeg læst Asger Aamunds indlæg og jeg finder det godt, velskrevet og et meget vittigt indlæg.

  Jeg synes at Asger Aamund burde stille op til valg til Folketinget.
  Efter vi måtte sige farvel til Jacob Haugaard mangler vi en mand, som kan hæve underholdningsværdien i dansk politik.

  Asger Aamund vil jo så gerne føre sig frem i medierne med friske kommentarer, og efter hans egen opfattelse meget kloge ord, uanset næsten, hvad det drejer sig om.

  Som forberedelse til den kommende valgkamp vil jeg foreslå, at han stiller op i programmet “VILD MED DANS”. Det er et af de få programmer han endnu ikke har deltaget i.

  Jeg er overbevist om, at han her ville gøre en god figur.

  • Kære Jørgen,

   At sammenligne en højt respekteret erhvervsmand som Asger Aamund med en komiker som Jacob Haugaard, giver efter min mening ingen mening, men jeg kan jo læse både mellem linierne og direkte i dine ord, hvad du mener om Aamund.

   Lige bortset fra det omtalte indlæg fra Asger Aamund, ser jeg absolut intet forsøg fra denne erhvervsmand på at være sjov eller underholdende. Tværtimod kalder han en spade for en spade, og forsøger sammen med efterhånden en del andre erhvervsfolk at råbe danskerne og måske også nogle af politikere op i håbet om, at vi som nation begynder at se de benhårde realiteter i øjnene.

   Desuden er det ikke kun erhvervsfolk, der begynder at råbe højt om tingenes sande tilstand. Tillad mig at citere fra dagens leder i Berlingske Tidende:

   “Thorning og Søvndal og deres løjtnanter har med uhørt kynisme fået vælgernes flertal til at tro på, at der er sparet på de offentlige udgifter de senere år. De har fuppet og bedraget mennesker og medier, der villigt lader sig forføre, til at tro, at regeringen har skåret ned på alt og alle, og at massefyringer truer i det offentlige. Sandheden er den stik modsatte. Udgifterne er steget langt mere end inflation og lønninger, og nye ansatte er væltet i titusindvis ind i det offentlige.

   Alligevel udtalte Helle Thorning-Schmidt forleden, at hun skam »ikke ønskede at skrue voldsomt op for de offentlige udgifter. Vi vil bare op på samme niveau som tidligere«, sagde hun. Hvilket niveau? Nyrup Rasmussens niveau? I så fald skal der ifølge tænketanken CEPOS skæres 43 milliarder kroner af de offentlige udgifter. Norsk, finsk eller svensk niveau? I så fald skal der ifølge OECD skæres 50 milliarder kr. bort. Med den type udtalelser demonstrerer Thorning, at hun enten er fuldstændig talblind, eller at hun er en politisk bedrager. Vi tror det sidste. Hun og Morten Bødskov er tilstrækkeligt kløgtige til at vide, at vækstpolitik ikke er nok til at løse Danmarks økonomiske udfordringer i de næste mange år. De ved, at skal der bruges flere penge til ældre, til medicin, eller hvad der ellers trænger sig på, så skal der spares andre steder. På cafépengene. På specialundervisning og andet. Alle med en smule økonomisk indsigt ved det. Selv på Politiken ved den politiske kommentator besked. Men Thorning, Bødskov og Søvndal fastholder vælgerbedraget.”

   Hele lederen findes her.

 4. Jørgen Lang Jørgensen says:

  Kære Leif

  Når jeg mener at Asger Aamund ville være et festligt indslag i en folketingsdebat så er det, når han eksempelvis er citeret for følgende udsagn:
  ” Helle og Willy vil trods alt skabe arbejdspladser i visse virksomheder, som kommer til at opleve en kraftig opblomstring, når S og SF kommer til magten.
  Det gælder f. eks. fabrikanter af printere, der skal mangfoldiggøre den nye røde regerings erhvervspolitik til det ganske erhvervsliv. og fabrikanter af papirkurve, der skal opbevare den nye erhvervspolitik ude på virksomhederne.” citat slut.

  Asger Aamund står ude på sidelinjen og råber op og nogle gange kan han være seriøs, men han kan absolut også være det modsatte.
  Han er også så klog at han godt ved at, politiker det egner han sig absolut ikke til.

Trackbacks

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Preben Carlsen, Leif Carlsen. Leif Carlsen said: Nyt blogindlæg: Danske politikere = De tre vise aber? http://tinyurl.com/3xgchpk […]

 2. […] apropos mit indlæg om danske politikere og de tre vise aber, så fik jeg via Facebook sendt et link til en kronik i […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: