Lad falde, hvad der ikke kan stå…

Lad falde, hvad der ikke kan stå...

Jeg faldt over en artikel på epn.dk, der beretter om, at ikke mindre end 76 procent af de adspurgte amerikanere i en opinionsundersøgelse svarer, at de hellere ser de kriseramte bilproducenter Ford, General Motors og Chrysler gå konkurs, frem for at bruge millarder af skatteydernes penge på at støtte disse virksomheders overlevelse.

Det synes jeg er et både overraskende og interessant resultatet – specielt for et land som USA, der i den grad hylder princippet om “Local is Best”.

Ikke desto mindre er jeg meget enig i flertallets betragtning om, at det er langt bedre at lade falde, hvad er ikke selv kan stå, når det gælder private virksomheder – også når det gælder stor amerikanske bilkoncerner.

Hvis disse virksomheder fundamentalt set er skruet forkert sammen i forhold til omkostninger og tilgang til marked og kunder, er det bestemt ikke den amerikanske stats opgave at støtte sådanne virksomheder med milliarder af dollars – heller ikke midt i en finanskrise!

Ganske vist vil en eller flere konkurser blandt Ford, General Motors og/eller Chrysler jo medfører et stort tab af arbejdspladser i USA. Men hvis der ikke er noget reelt markedsgrundlag for disse bilproducenter, er både den amerikanske stat og verdensmarkedet i det hele taget bedre tjent med, at sådanne urentable virksomheder går konkurs og forsvinder fra markedet.

Det er selvfølgelig hårdt og kynisk at tænke i sådanne baner, men sådan fungerer de frie markedskræfter nu engang.

Comments

 1. Man kunne også forestille sig, at hvis to af dem gik konkurs, så kunne den sidste klare sig. Og måske ville det skabe plads til nye og mere tidssvarende bilproducenter på markedet.

 2. Leif Jensen says:

  Det overrasker mig bestemt ikke at den menige amerikaner ikke bakker op om “local is best” – for også i USA trives dobbeltmoral i bedste velgående. Har man rejst i USA bare lidt udenfor de alm. “turist sites” opdager man hurtigt at den menige amerikaner er så presset er så presset at han først om fremmest må tænke på sin egen privat økonomi før noget andet, og gerne kører Toyota hvis det kan give hans datter et år mere på collage.

  Selvom det naturligvis vil få katastrofale konsekvenser for rigtig mange familier, mener jeg at det vil være sundt for Amerika at få ryddet op i Detroit og mange af de andre store virksomheder, og får sorteret de usunde fra istedet for at holde dem kunstigt i live. Så ser jeg hellere at Obama og hans regering sørger for at hjælpe den menige amerikaner videre.

  Det er iøvrigt en sjov betragtning at mange af de der kæmper for at få statshjælp til de store blødende virksomheder i Detroit også er dem som tager skarp afstand til “Socialized healthcare” fordi det jo i deres øjne er det samme som kommunisme – også i de kredse trives dobbeltmoralen fint.

  • Jeg tror også, at det ville være rigtig sundt med en oprydning i Detroit og engang for alle tage skraldet med at få “normaliseret” den amerikanske bilindustri.

   Ja, det vil være rigtig hårdt i en periode, men jeg tror bare aldrig, at den amerikanske bilindustri bliver til en sund og levedygtig industri, hvis man bare smider ufattelige summer af gode penge efter dårlige.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: