95 procent af befolkningen kan faktisk få noget godt ud af finanskrisen…

95 % af befolkningen kan få noget godt ud af finanskrisen

I følge en artikel på epn.dk vil 95 procent af befolkningen rent faktisk kunne få noget godt ud af den aktuelle finanskrise.

Jævnfør udtalelser fra privatøkonom hos Nordea, Ann Lehmann Eriksen, “er det trist for de 5 procent af os, der er arbejdsløse eller bliver det. Men for de andre 95 procent giver finanskrisen en masse fordele”.

Som bekendt er skatten blevet laveret for de fleste pr. 1. januar 2009. Benzin og olie er billigere, end det har været i månedsvis (hvilket blandt andet gør det billigere at bruge bilen og opvarme boligen). Renten er utrolig lav og priserne på fødevarer stiger ikke længere – snarere tværtimod. Og skal du købe en bil, er prisen på både en ny og en brugt bil lavere end for et år siden.

Så alt i alt er det på mange måder blevet billigere at være dansker i forhold til samme periode sidste år. Skal vi, der hører til de omtalte 95 % af befolkningen, så ikke bare komme ud over bakkerne og begynde at forbruge os ud af finanskrisen?

Comments

  1. Hmmm… jeg tror ikke helt på, at fordelingen er 95% vs. 5%. Det er den muligvis nu, men det ændrer sig meget snart… og meget markant.

    Og for den procentdel der kommer til at stå uden job, tror jeg også realiteterne og konsekvenserne er lidt skrappere end bare “trist”.

    Men sådan er det jo tit med de der økonomer. Hvad der for dem er økonomisk godt i akademisk forstand, er sjældent det fede liv i praktisk forstand. ;-)

  2. Om tallet er 95 % mod 5 % er korrekt og om det ikke ændrer sig i et eller andet omfang i den kommende tid, kan vi nok ikke blive uenige om.

    Men derfor jeg tror nu stadigvæk på, at flertallet, som nu engang står med flere penge mellem hænderne, i høj grad kan være med til at gøre, at det krisen ikke udvikler sig yderligere – ganske enkelt ved at bruge minimum de samme penge, som de gjorde for et år siden.

    Forsøger vi alle sammen på at spare på alle mulige felter, kommer det for alvor til at gå galt.

    Vi kommer ud af krisen ved at holde gang i hjulene og sørge for, at virksomhederne kan tjene penge og dermed have råd til at fastholde medarbejderne.

  3. Jeg har ikke lavet om på mine forbrug, finanskrise eller ej.

    Det bliver kun værre, hvis vi alle sidder på vore penge og venter. Spørgsmålet må vel være, hvad venter vi på?

  4. Godt at du går foran med et godt eksempel, Anne :-)

    Jeg tror, at mange sidder og venter på, at regeringen og Folketinget lancerer en vækstpakke, efter som at bankpakke I og II ikke ligefrem har medvirket til at få bare lidt gang i hjulene.

  5. Leif, jeg er helt enig med dig i, at de der har pengene bør bruge af dem. Men jeg er nu ikke sikker på at jeg selv ville gøre det.

    Og da jeg netop er blevet blandt de 5% og med udgangen af denne måned kan se frem til at min indtægt skæres ned til under 1/3 – så kan jeg kun sige, at jeg (vi) i DEN grad nu skærer udgifterne ind til benet.

  6. At arbejdsløsheden stadig er historisk lav er godt, og jeg er helt enig i at vi der stadig har job og ikke er ved at måtte gå fra hus og hjem fortsat skal forbruge, men, det gør ikke livet lettere for de resterende. Jeg er en af dem som arbejder inde for beskæftigelsen, en af de der mærker den stigende arbejdsløshed, ser at der bliver flere uden job og jeg er så også en af de der er i kontakten med de der rammes af arbejdsløshed. Og det er bare ikke sjovt, de er top presset på økonomien, og de er endnu mere presset fra systemets side, for hvor svært ka det lige være at finde et job!!!!!! For rigtig mange skal vi også huske at i og med de mister deres job gir de samtidig køb på deres identitet, hvilket igen betyder at der både er en økonomi, en omverden, et dagpengesystem og en identitetskrise at forholde sig til.

    Jeg er sikker på at den “rest” af mennesker som ikke kan fortsætte forbrugs”festen” rigtig gerne ville det og også gør alt hvad de kan for at komme tilbage i statistikken over de som har og kan.

  7. @Jan: Jeg forstår dig godt, jeg ville lave samme øvelse, hvis jeg stod i din situation. Held og lykke med jobsøgningen, der må da bestemt være en virksomhed, der har brug for dine evner og kompetencer.

    @Pia: Kloge ord, ingen tvivl om det. Nu om dage mister man i allerhøjeste grad også lidt identitet, hvis jobbet pludselig er væk. Jeg er sådan set heller ikke i tvivl om, at arbejdsløse generelt set gør alt, hvad de kan for at komme tilbage i beskæftigelsen.

    Pointen med mit indlæg var nok også primært, at vi, der er i arbejde, kan gøre meget for at hjælpe til med at lade være med at gå i panik og sådan set bare holde fast i det forbrug, som vi hele tiden har haft. Holder vi hjulene godt i gang, er der stadigvæk brug for arbejdskraften her i landet.

  8. Jo tak Leif. Jeg arbejder hårdt på ikke at blive blandt de 5% ret længe :-)

  9. Livet er altid let, naar man har oekonomien i orden, men om det er 95% af den danske befolkning, der har det, det har jeg ingen forstand paa. Her i UK er det i hvert fald langt fra 95% der har styr paa tingene!

  10. Enig, Tina og jeg kan desværre godt forestille mig, at tallet i UK ikke er i nærheden af 95 % :-(

Trackbacks

  1. […] 95 procent af befolkningen kan faktisk få noget godt ud af … […]

Skriv et svar