Så lad os komme af med den lukkelov…

Så lader det til, at der for første gang nogensinde er et politisk flertal for en fjernelse af lukkeloven. I hvert fald har de Konservative nu ændret officiel politik på området jævnfør en artikel på epn.dk. Denne ændring medfører nemlig, at der kan dannes et flertal sammen med Venstre og Dansk Folkeparti for en afskaffelse af loven.

Som jeg før har givet udtryk før, synes jeg, Folketinget skal få afskaffet lukkeloven. Det gør jeg først og fremmest fordi, jeg ikke tror på, at en begrænsning i åbningstiderne gør at den lille købmand eller specialbutikken overlever. Specialbutikkerne skal efter min mening konkurrere på udvalg, kvalitet, viden og et højt serviceniveau. Specialbutikkerne behøver til gengæld ikke holde åbent til kl. 19.00 eller 20.00 på hverdage og til kl. 17.00 i weekenden.

Basalt set er jeg af den holdning, at hvis danske forbrugere ønsker et varieret gadebillede med masser af spændende specialbutikker, så bliver forbrugerne ganske enkelt nødt til at tage et personligt ansvar for at handle i landets specialbutikker på løbende basis. Lukkeloven kan ikke redde de små butikker, men det kan du ved at placere en del af dit indkøb der uanset, om der er tale om kød, grøntsager, brød, tøj, elektronikprodukter, bøger eller lignende.

Et helt andet problem i forhold til de mindre handlende er for øvrigt vores lovgivning på erhvervslejemål, som blev revideret for nogle år siden. Udlejer kan nemlig kræve en forhøjelse af huslejen, hvis han/hun kan dokumentere, at den generelle markedsleje i et område er højere. Og med masser af store kapitalkæder, der stadig er på udkig efter gode lejemål og som gerne betaler forholdsvis høje huslejer, har en udlejer forholdsvis nemt ved at varsle markant højere huslejer overfor de små handlende. Dermed bliver det endnu sværere for disse at få en rentabel forretning ud af at drive en specialhandel.

Så lad os komme af med lukkeloven og i samme moment få fjernet den pasus i erhvervslejelovgivningen, der gør at en udlejer alt for nemt kan hæve huslejen til et ofte horribelt niveau. Og så husk at handle hos dine lokale specialbutikker og gerne hver eneste uge – i hvert fald når det gælder grønthandleren, slagteren og vinhandleren :o)

Comments

 1. Du har jo sagt det hele, jeg kan ikke være mere enig.

 2. Thomas Just says:

  Som udgangspunkt er jeg ikke uenig med dig… lukkeloven er en mærkelig regulering af vores hverdag… men jeg syntes faktisk det er en smugle snævertsynet, hvis man kun snakker lukkelov (tror jeg har kommenteret det før)…

  Hvis lukkeloven skal fjernes, så skal hele samfundet ændre måden at holde åben på… man kan ikke blot fjerne lukkeloven og så stadig have de samme åbningstider alle andre steder – sådan som alle udenfor detailhandlen er vant til… hvordan skal man ellers få passet børn, komme i banken mv… Hvorfor skal arbejdstiden på et kontor være fra 8-16 ???

  Det er nemlig ønsketænkning, at man bare kan opfordre folk til at handle lokalt og gerne inden kl. et eller andet… Jeg tror ikke på at den almindelige forbruger tænker så langsynet – her kommer også faktorer som nemhed og pris ind i billedet.

  Det giver ingen mening blot at tænke på sig selv og hvor rart det vil være, at man kan handle ind på alle tider af døgnet. Hvis vi virkelig ønsker dette, og det kan jeg godt principielt godt være enig i, så skal det blot gælde alle i samfundet. Hvordan skal det ellers være muligt at tiltrække og fastholde medarbejderne i detailhandlen ? For man må jo gå ud fra, at kunderne kan forstå at det ikke er muligt at holde åbent hvis ikke der er medarbejdere at få… Allerede i dag ser vi en markant flugt fra branchen fordi det ikke er muligt at få et familieliv til at hænge sammen med et arbejde i butik så snart der kommer børn.

  Det må da være et ønske, at mangfoldigheden i arbejdsstyrken også skal slå igennem i butikkerne, og butiksjob skal ikke begrænses til singler, par uden børn og studerende…

  En afskaffelse af lukkeloven uden en regulering på resten af samfundet vil blot betyde at trækningen af arbejdskraft bliver sværre – hvilket automatisk vil føre til et øget lønpres… et lønpres om kun kan hentes hjem på een måde: stigning i priserne på varerne.

  Så lad os nu se tingene i et lidt større perspektiv – afskaffelse af lukkeloven er ok, hvis resten af betonsamfundet følger med… ellers er det blot et egotrip fra folk som ikke selv er i detailhandlen…

 3. Hørt

 4. Det er glædeligt, at Flemming Skos arv langt om længe er ved at være væk hos de konservative. At politikere skal bestemme over, hvordan og hvornår borgerne må handle med hinanden, er en pervers idé.
  Hvad det betyder for dagligvarehandlen, får vi at se. Men i det mindste får den udvikling lov til at ske på frivillig basis og markedsvilkår i stedet for at blive dikteret af en samling politikere.

  Og så har du ganske ret i, at vi forbrugere selv kan påvirke udviklingen ved at stemme med pengepungen. Køb dine varer hos de butikker, som du gerne ser overleve..

 5. Leif Jensen says:

  Ja, lukkeloven er jo ligesom registreringsafgiften på biler et levn fra fortiden som åbenbart er svært at slippe af med – og selvfølgelig bør den fjernes. Personligt gider jeg ikke handle ind til madpakker kl. 22.30 en onsdag aften, men det kunne jo være at der findes familer i Danmark som havde et andet hverdagsmønster end mit. Vi er ikke længere et samfund hvor alle arbejder fra 7 til 16 – Vi har 30+ tv kanaler, og vidt forskellige arbejdstider fra familie til familie.
  Skulle man endelig tale om statslig regulering af butikkers åbningstider, så vil jeg da gerne slå et slag for at man tvinger døgnkiosken her i min lokale by til at holde åbent lidt længere end til kl. 20.00 – eller i det mindste fratage dem retten til at kalde sig “døgnkiosk”

 6. Jeg kender intet til erhvervslejelovgivningen, men er fuldstændig enig i alt det andet. Jeg har også ofte hørt det argument, at personalet ikke skal arbejde om aftenen eller i weekenden. Men det er der jo så mange andre som gør, så hvorfor ikke? Jeg har selv arbejdet på alle mulige og umulige tidspunkter af døgnet – der er da altid nogen som gerne vil have anderledes arbejdstider.

  Danskerne er stokkonservative – uanset hvem man stemmer på. Derfor er vi bekymrede over selv de mindste forandringer og når det er overstået undrer vi os over vores egne bekymringer.

 7. Thomas Just says:

  Jeg arbejder gerne på alle tider af døgnet – ingen problem for mig… bare jeg så også fortsat kan få passet mit barn, komme i banken, fornye et pas og generelt komme i kontakt med offentlige og private virksomheder når jeg har lyst…

  Det er efter min meing ikke ved lukkeloven vi er MEST konservative – det er skam på det generelle billede af hvordan vores døgnrytme skal være… Værste eksempel er da bankerne – som stædigt holder fast i at lukke kl. 16.00 selvom de ligger i indkøbscentret hvor ALLE andre først lukker kl. 20.00…

  Lad os ryste posen HELT, gøre op med 5 dages arbejdsugen og tænke helt nyt… der er ikke meget nytænkning i blot af afskaffe lukkeloven…

 8. @Pia: Godt at høre, at vi er enige :o)

  @Thomas: Jeg forstår godt dine tanker og frustrationer i forhold til resten af samfundet. Jeg er også selv træt af, at eksempelvis rådhus, bank og posthus m.fl. ikke holder åbent på samme tidspunkter som eksempelvis butikker gør. Jeg synes dog ikke, at det giver mening at vi i samme moment som vi afskaffer lukkeloven, bare indfører en ny lov, som gør at det lokale rådhus og posthus skal til at holde åbent længere. Jeg vil ganske enkelt føle, at det ville være dobbeltmoralsk at få lukkeloven bliver fjernet og afløst af anden lovgivning overfor eksempelvis banker, posthuse og lignende. Disse krav må komme fra “markedet” selv overfor de pågældende “institutioner”.

  @Frank: Ja, han vil ikke blive savnet. Og som du skriver, så er det svært at spå om fremtiden, men en fjernelse af lukkeloven vil i det mindste sikre fri konkurrence i hele detailhandlen. Hvad det så får af konsekvenser, må forbrugernes støtte til de små butikker være med til at afgøre.

  @Leif: Ja, det må da været helt rimeligt krav. Hvis man vil kalde sig for døgnkiost, må bordet fange i forhold til åbningstider :o)

  @Jens: Jeg er meget enig i, at danskerne er stokkonservative. Alle ønsker udviklinge, men ingen ønsker forandring :o(

  Læs eventuelt:
  https://leifcarlsen.wordpress.com/2008/09/06/alle-oensker-udvikling-ingen-oensker-udvikling/

 9. Thomas Just says:

  Du har ret i at afskaffelse af en lov ikke skal føre til en anden… Det er bare lidt svært at ændre noget i forhold til f.eks. børnepasningsordninger blot ved at ønske det!… Jeg tror generelt ikke på at det offentlige er styret af markedskræfter – så de ændre nok ikke noget fordi jeg pludselig truer med at tage mit barn ud af institutionen – og hvor skulle jeg forøvrigt vælge at lægge min “børnepasnings-omsætning” som alternativ ?

  Min frustration er ganske enkelt, at rigtig mange ikke har den fornødne respekt for medarbejderne i detailhandlen… Det er så nemt at ønske en masse alternative åbningstider (og dermed arbejdstider) så længe man ikke selv bliver “tvunget” til at ændre sin rytme… Jeg er heldigvis selv privilegeret af ikke at skulle arbejde på alle mulige skræve tider, men har dyb indsigt i (og forståelse for) hvor svært det er at få medarbejdere til en branche, som hele tiden belastes af at arbejdsliv og familieliv ikke hænger sammen… Blot den nye offentlige debat om en mulig ophævelse af lukkeloven har fået flere af mine medarbejdere til at overveje jobskifte til et “såkaldt normalt” arbejde – rystende at samfundet er inddelt sådan…

 10. Baseret på de nuværende forhold og mulige afskaffelse af lukkeloven, hvor tror du så at vi ender henne i forhold til dansk detailhandel inden for de næste 10-20 år?

  Ender det med, at de store kæder bare overtager det hele og må begynde at hyre billigere udenlandsk arbejde, hvis de nuværende medarbejdere kan tjene mere og få bedre arbejdstider ved at skifte branche?

  Eller?

 11. Thomas Just says:

  Hvis ikke vi passer på, og gør forholdene acceptable – så kan det sagtens ende med at detailbranchen lider samme skæbne som f.eks. rengøringsbranchen…

  Jeg kan ikke forstå, at det er så svært at ryste posen helt og skabe en hel ny måde at tænke arbejde og fritid for hele samfundet. Jeg kan ikke forstå hvorfor det kun er nogle områder, som skal trækkes ud og blive super flexible… Specielt argumentationen med at f.eks. børnepasningsordninger og andre serviceydelser ikke skal følge med – er jeg helt uforstående overfor… Hvad er den egentlige fornuft i dette ??

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: