SF: En moderne udgave af S?

villy_soevndal3.jpg

En frisk meningsmåling viser, at der kun er ca. fire procent mellem Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti i vælgertilslutningen, hvis der var folketingsvalg nu. Det skyldes, at Socialdemokraternes tilbagegang fortsætter samtidigt med SF bliver ved med at tiltrække socialdemokratiske vælgere. Endvidere fortæller meningsmålingen, at to ud af tre socialdemokratiske vælgere mener, at Villy Søvndal er den oppositionsleder, der klarer sig bedst.

Personligt tror jeg, at det er lykkedes for SF at skabe en moderne socialistisk profil, hvilket ikke mindst skyldes, at Villy Søvndal er meget dygtig til at kommunikere partiets politiske budskaber og værdier. SF har således gennemgået en større modernisering og fremtræder i dag som et tidssvarende socialistisk parti med en større politisk spændvidde og rummelighed end nogensinde før. I den sammenhæng tror jeg også, at SF mere EU-venlige attitude har været med til at gøre partiet mere acceptabelt for tidligere socialdemokratiske vælgere.

Samtidigt er Socialdemokratiet hårdt ramt af den identitetskrise som partiet er ramt af som følge af Anders Fogh Rasmussen har overtaget mange tidligere socialdemokratiske mærkesager og således har trukket Venstre mod midten i det politiske landskab.

Dermed står Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne med det store dilemma, at de kæmper med Venstre om den store klump af midtersøgende vælgere. Denne kamp tvinger Socialdemokratiet mere ind mod midten og udvander dermed også partiets socialistiske profil. Og når SF nu fremstår som en slags moderne udgave af Socialdemokratiet, er det mere end forståeligt, at de mere venstreorienterede socialdemokratiske vælgere fremover vil sætte deres kryds ud for SF på stemmesedlen.

Spørgsmålet er, om Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokratiet reelt set kan gøre noget for at vende denne udvikling? Har partiet overhovedet en chance for at holde på socialistiske kernevælgere, når man samtidigt gerne vil have andel i den store klump af vælgere på midten? Eller har den borgerlige fløj allerede har vundet kampen om denne vælgergruppe?

Comments

 1. Tina Thomsen says:

  Jeg tror i mange henseende, at Socialdemokratier har udspillet deres rolle. De har angiveligt svært ved at finde deres ståsted efter, at det er gået op for dem, at den “traditionelle” socialdemokrat ikke længere findes blandt befolkningen. Spændende og ser hvorledes de vil tage kampen op.

  TT

 2. Det tror jeg er rigtig set, Tina.

 3. Kim Lei-Jensen says:

  Hej ‘gamle’ mermaid-kollega

  Problemet er vel reelt at deres politik (det de engang stod for…) efterhånden er delt lige mellem DF, V og SF.
  Pia tager de indvandrerfjendske vælgere, (og) pensionisterne, Fogh tager husejerne, og Villy tager de røde og miljøbevidste, og så er der ikke meget tilbage til Helle.

  Hun gjorde et hæderligt forsøg ved valget, og fik næsten lavet et hul i Foghs teflon, men vælgerne gik alligevel efter det sikre.

  Tror ikke er det bliver i dette årti de er et reelt alternativ, og så er spørgsmålet om de kan komme tilbage, eller deres palds endeligt er overtaget af andre. Det kræver ihvertfald nok en ny leder, måske Mette Frederiksen, som virker mere som en rigtig socialdemokrat …

  -kim

 4. Hej Kim,

  Håber alt er vel hos dig.

  Med hensyn til din kommentar, så synes jeg at det er helt rigtigt set – også med hensyn til Mette Frederiksen.

  /Leif

 5. Kim Lei-Jensen says:

  Jo alt vel, er snart færdig som kokkeelev, et lille sporskifte fra computerbranchen :)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: